Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Zlatý Ámos 2009 pro učitelku z Karviné

Zlatý Ámos 2009 pro učitelku z Karviné

28.3.2009

Lucie Andělová, učitelka základní školy Komenského z Karviné, zvítězila v soutěži o cenu Zlatý Ámos 2009. Ocenění pro nejoblíbenějšího učitele roku si odnesla z pražského hotelu Olšanka, kde probíhalo finále, do kterého se probojovalo sedm kandidátů z regionálních kol a semifinále.

Za účasti několika stovek příznivců ze všech škol, které finalisté reprezentovali, museli tři kantoři a čtyři učitelky absolvovat závěrečné zkoušky a prezentace. Do programu, kterým provázel rozhlasový moderátor Tomáš Černý se zapojili i bavič Josef Náhlovský, Jana Paulová, Iva Hajnová, dětská skupina 5angels.
Porota, po šestnácté vedená MUDr. Janem Cimickým, rozhodla o tom, že nositelkou titulu Zlatý Ámos 2009 bude Lucie Andělová ze Základní školy v Karviné. Mezi prvními gratulanty byl náměstek ministra školství Jiří Kitzberger, generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík, ředitel Dětské tiskové agentury Slávek Hrzal, předseda školských odborů František Dobšík, předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica a další hosté.

Dětská porota, složená ze žáků škol finalistů, ocenila titulem Dětský Ámos rovněž Lucii Andělovou.

Více než 2 000 účastníků veřejné SMS ankety rozhodlo o titulu Ámos sympaťák pro Markétu Dembkovou, učitelku Základní školy ve Frýdlantu nad Ostravicí.

D. Macháček