Životní jubileum Jana Rokyty

14.4.2008

Životní jubileum Jana Rokyty

Český rozhlas Ostrava odvysílá ve středu 16. dubna speciální narozeninový díl pořadu Apetýt. Jeho autorka Dagmar Misařová bude vysílat živě z ale rovnou ze Studia 1 kde za účasti veřejnosti od 15:00 oslaví v přímém přenosu své 70. narozeniny redaktor Jan Rokyta.

Jan Rokyta, hudební redaktor, hudebník, skladatel, hudební dramaturg a režisér, organizátor, narodil se 16.dubna 1938 v Jasenné u Vizovic.
Maturoval na Vyšší průmyslové škole hornické, studoval na Vysoké škole báňské v Ostravě.
V roce 1958 založil cimbálovou muziku Technik Ostrava, kde působí jako umělecký vedoucí a cimbalista. Spolupracoval s řadou folklórních souborů (např. s BROLNem, Břeclavanem, Kašavou, Kunovjanem, Olšavou, Ondrášem,..... )
V roce 1962 získal zlatou medaili za hudební úpravy na Světovém festivalu mládeže v Helsinkách v soutěži hudebních souborů evropského folkloru.
V letech 1970-80 byl komorním hráčem (cimbál, tympanon, varhany, křivý roh, zobcová flétna, bicí) a realizátorem staré hudby Pražských madrigalistů.

V letech 1980-99 byl redaktorem hudebního vysílání Českého rozhlasu v Ostravě, redaktorem ( externím) zůstává dodnes.

Od roku 1986 je členem programové rady, předseda hodnotící komise a autor pořadů na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici, podílí se také na přípravě Rožnovských slavností, Hudeckých dnů Slávka Volavého, Festivalu hudebních nástrojů v Uherském Hradišti, atd.

Mezi lety 1997-2003 externě přednášel na Pedagogické fakultě Ostravské university, obor lidová píseň.

Je autorem a spoluautorem mnoha publikací a článků, autorem hudby k řadě filmů a divadelních inscenací. Spolupracuje s Československou televizí Ostrava.

jan Rfokyta řadu let spolupracuje s Folklorním sdružením ČR, zejména v rámci soutěže dětských

zpěváků lidových písní Zpěváček. Je předsedou poroty finále soutěže ve Velkých Losinách.

Vedení Folklorního sdružení ČR srdečně blahopřeje jménem všech svých členů Janu Rokytovi k jeho životnímu jubileu, do dalších let hodně tvůrčích úspěchů, zdraví a optimismu. Zárpoveň děkujeme za vše co vykonal pro rozvoj folkloru a lidového umění.

Tisková zpráva ČRO, Studio Ostrava:

Rodák z Jasenné, folklorista, cimbalista, basista, zakladatel Cimbálové muziky Technik, také hudební režisér a publicista Jan Rokyta je autorem dlouhé řady rozhlasových pořadů. „Pečuje o hudební archív Českého rozhlasu Ostrava a stále tento poklad obohacuje. Natočil 1 200 lidových písní, což je neuvěřitelných 3 600 minut hudby. Jeho srdeční záležitostí je ostravský rozhlas, se kterým se zná dobrých pětapadesát let,“ říká Dagmar Misařová, autorka speciálního dílu Apetýt a pokračuje: „Tento narozeninový díl, vysílaný v přímém přenosu za účasti veřejnosti i vzácných hostů, má být příjemným překvapením pro samotného Jana Rokytu.“ Ke gratulaci se též přidá se svými písněmi Cimbálová muzika Soláň.

Český rozhlas Ostrava odvysílá první hodinu pořadu Apetýt ze Studia 1 živě. Druhou hodinu, tj. 16:00 - 17:00 hod., natočí záznam, který odvysílá přesně o týden později 23. dubna v 15:00 hodin.

Vstupenky za lidovou cenu 20 Kč jsou k dostání na recepci ostravského rozhlasu. Vysílání Českého rozhlasu Ostrava lze naladit na frekvencích: REGION 99,0 FM * Ostravsko 107,3 FM * Třinecko 105,3 FM * Opavsko 102,6 FM * Bruntálsko 95,5 FM, nebo také na internetových adresách: www.rozhlas.cz/ostrava a www.play.cz/cesky-rozhlas-ostrava.