Zasedání výboru IGF v Sofii

7.1.2012

foto Rosen Bogdanov

Dne 28. prosince 2011 se v Sofii uskutečnilo první jednání nově zvoleného výboru IGF. Jednání se zúčastnili delegáti z 10 zemí (Rumunsko, Česká republika, Srbsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Itálie, Francie, Švýcarsko, Kypr).

Za Českou republiku byl přítomen Ladislav Michálek, kontrolor účtu IGF. Všichni členové výboru obdrželi certifikáty a průkazy členů výboru IGF.

Předseda IGF předložil nové obsazení pěti komisí IGF:
1.sekretariát, 2. hudba, 3. choreografie a festivaly, 4. věda a výstavy, 5. ekonomika a finance

Výbor projednal návrh nových pravidel pro ocenění „Oskar folkloru“, včetně plánu, kde se budou ocenění předávat v letech 2012 – 2014.

Dalším bodem bylo stanovení nového festivalu IGF pro nejlepší soubory z členských federací a samotných podmínek festivalu. Název festivalu zní World´s Folklore Stars (Světové folklorní hvězdy) a každým rokem se jej zúčastní max. šest vybraných souborů, které obdrží titul „mezinárodně oceněná skupina“. Festival se bude konat za finanční podpory IGF. Země, kde se bude festival konat jsou – Bulharsko 2012, Srbsko 2013, Itálie 2014.

Byl vydán seznam všech aktuálních členských federací v IGF. Jedná se o 28 sdružení z 27 zemí. Turecko má sdružení dvě. Jedná se většinou o sdružení z Evropy. Jiné světadíly zastupuje pouze Izrael, Mexiko a Šalamounovy ostrovy.

Výbor odsouhlasil zvýšení členských poplatků IGF od 1. ledna 2012.

Byly představeny nowé webové stránky IGF, www.igfunion.eu.

V odpoledních hodinách proběhlo v kostele sv. Sofie (ze IV. stol.) slavnostní odhalení a následné posvěcení vlajky IGF. Tato vlajka byla předána do úschovy Bulharské federaci.

Jarmila Mrnuštíková