Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Zápis 1/2012 z porady ředitelů lidových slavností a folklorních festivalů

Zápis 1/2012 z porady ředitelů lidových slavností a folklorních festivalů

25.5.2012

24. března 2012 v Nostickém paláci v Praze

Přítomni:
Představitelé lidových slavností a folklorních festivalů
: Michal Blažíček (FF Štěpy Veselí nad Moravou), Ctirad Bryol (FF Babí léto Valašské Meziříčí), Iva Ceprová (MFF Červený Kostelec),  Miroslav Černý (MFF Písek), Eva Dresslerová, Romana Strbačová (MDF Strakonice), Tomáš Fiedler (MFF Setkání s folklorem Hradec Králové), Radomír Golas (Setkání CM Valašského království Frenštát p.R.), Libor Habarta (MDFF Kunovské léto), Jozef Harčarik (Setkání lidových muzik Praha), František Hlucháň (FF Praha Jižní město), Petr Hurt (Pojizerský festival Bakov), Bohumil Chochola (Středočeský FF Tuchlovická pouť), Jarmila Kantorová (Dolní Lomná), Regina Kokešová (Křenovice), Čestmír Komárek, Martin Rezek (F-scéna Brno), Vítězslav Koukal (Rožnovské slavnosti), Eliška Krejčíčková (FF Poodří F. Lýska), Jan Krist (MFF Strážnice), Václav Kupilík (Pošumavský  věneček Praha), Petr Lhota (FF mužských sborů Šardice), Peter Lipták (MFSF Jánošíkův dukát), Kateřina Macečková (MFF Folklor bez hranic Ostrava), Blanka Majkusová (Rožnovská valaška). Rostislav Marada (MFF Mistřín), Martina Martincová, M. Fialová (FF Polabská vonička), Jitka Maštalířová (FF Světlovský bál), Ladislav Michálek (MFF Liptálské slavnosti), Jarmila Mojžíšová (FF Lidový rok Velká Bystřice), Ladislav Pavluš, Milan Pokorák (FF Slovácký rok Kyjov), Zdeňka Rychterová, Ladislav Stuchlík (MFF Slavnosti pod Zvičinou Lázně Bělohrad), Milav Slavík, Josef Dospěl (Adámkovy slavnosti Hlinsko),  Jana Šamánková (MFF Frenštátské slavnosti), Petr Ševčík, Zlatka Krůzová (MFF Sousedé Mikulov), Zdeňka Šlichtová (FF Podluží v písni a tanci Tvrdonice), Lenka Šmaková (Písní a tancem Luhačovice), Zdeněk Tofel (FF Souznění Ostrava), Vilém Trumpeš (FF Dambořice), Alena Wolfová (FF Mělnický vrkoč), Milan Zelinka (MFF Brno)

Starostové měst a obcí: Zdeňka Leščinová (Frenštát pod Radhoštěm), František Lukl (Kyjov), Petr Mědílek (MFF Červený Kostelec), Zdeněk Tesařík (Tvrdonice)

Hosté: Eva Bartoňová (námšstkyně MŠMT), Petr Cihelník (regionální ředitel Poštovní spořitelna ERA), Zuzana Foglarová (Český rozhlas), Rostislav Hlosta (ředitel Multimediálních projektů), Slávek Hrzal (ředitel Dětské tiskové agentury), Nováček (KČT), Ivana Vozková (MK ČR), Eva Potužáková (IKS Třeboň),  Karel Schwarz (Asociace NNO),  Vlastimil Studený (HZS ČR), Milada Svobodová (Kartografie Praha), Michal Urban (ředitel odboru pro mládež MŠMT), Jiří Vačkář (vrchní ředitel MMR ČR), Jindřich Žydek (vicepresident AKC ČR)

Představitelé FoS ČR: Vlasta Cibulová, Kazimír Jánoška, Ivanka Lázniková, Dušan Macháček, Ondřej Mánek, Jarmila Mrnuštíková, Jiří Pokorný, Zdeněk Pšenica

Na zahájení jednání vystoupilo dudácké duo Marie a Jakub Dostálovi z folklorního souboru Modřenec Praha.

Jednání poté zahájil Zdeněk Pšenica, předseda Folklorního sdružení ČR. Přivítal hosty a všechny přítomné a seznámil je se smyslem porady a jejím programem.

Zdeněk Pšenica a Ladislav Michálek, předseda a 1. místopředseda  FoS ČR v úvodu  jednání předali stříbrnou pamětní plaketu FoS ČR Folklornímu festivalu Slovácký rok Kyjov. Ocenění převzal v čele delegace starosta města Kyjova a ředitel festivalu Slovácký rok František Lukl, který za její ocenění jménem města poděkoval.

Zuzana Foglarová z Českého rozhlasu představila novou podobu tematických webových stránek www.rozhlas.cz/kultura/folklor/  . Nabídla festivalům možnost propagace na těchto stránkách. Příspěvky musí být doplněny fotografií se jménem autora. Není možné zveřejňovat progrmy akcí a plakáty ve formátu pdf.

Slávek Hrzal, ředitel Dětské tiskové agentury a Rádia Domino a současně předseda mediální komise FoS ČR poděkoval za informace, které od folklorních slavností dostává stejně jako ostatní mediální partneři FoS ČR. Požádal o další pozvánky na akce ve stejné podobě jako u Českého rozhlasu. V nejbližší době se DTA chystá do Mikulova (Celostátní kolo soutěže ZUŠ ve hře na lidové nástroje) a na Zpěváčka do Velkých Losin. Je dobré, že se děti už samy hlásí, že by chtěly jet jako zpravodajové na folklorní festival. Poděkoval za pomoc FoS ČR při pořádání ankety Zlatý Amos.

Kazimír Jánoška, šéfredaktor časopisu Folklor připomenul význam tohoto media pro informovanost veřejnosti o folklorním dění a ocenil také jeho význam pro čerpání ifnormací v budoucnosti. Stabilizoval se obsah titulní strany časopisu – tzv. „plakátový“ snímek. Z hlediska témat článků je snaha rovnoměrně pokrýt regiony. Časopis je závislý na externích dopisovatelech – poděkoval za příspěvky. Ocenil fejetony Vojtěcha Kouby a novou dopisovatelku Kamilu Šošovičkovou. Na stránkách časopisu úmyslně chybí téma peněz. Nechceme naříkat, že se jich na festivaly v potřebné míře nedostává a zatím se nepodařilo najít způsob, jak toto téma uchopit. Připravuje se do tisku Folklor Speciál s rozhovory s významnými osobnostmi.

Rostislav Hlosta, ředitel multimediálních projektů FoS ČR, předvedl nejen Multimediální kiosek nové generace, ale i nový produkt – multimediální knihu, která byla vyrobena pro Valašské muzeum v přírodě a mohla by být zajímavou formou propagace folklorních akcí. V loňském roce našel projekt nového partnera ve společnosti MEDIUMSOFT, člen VÍT­KOVICE Machinery Group.

Dušan Macháček, místopředseda mediální komise FoS ČR, upozornil na některá fakta o webových stránkách FoS ČR. Za rok se blíží počet článků číslu 500, návštěvnost 20 000 individuálních návštěv měsíčně. Dostáváme k dispozici málo audiovizuálních záznamů. Rozsah redakčních prací by si zasloužil profesionalizaci.

Vlasta Cibulová, zpracovatelka tiskových zpráv o folklorních akcích, poprosila o rychlejší reakci na její požadavky třeba i krátkým oznámením kdy budou informace odeslány. Tiskové zprávy se posílají na 2600 kontaktů. Není možné rozesílat tiskoviny v pdf, je třeba poslat text a foto s uvedením autora.

Milada Svobodová, ředitelka Kartografie Praha, ocenila společný produkt – mapu „Folklor v ČR“, která byla loni nejúspěšnějším materiálem, distribuovaným v zahraničí Českou centrálou cestovního ruchu CzechTourism. V současné době se připravuje její aktualizovaný dotisk.

Eva Bartoňová, náměstkyně MŠMT a státná tajemnice, připomenula význam tradic pro sebevědomí každého národa. V roce 2011 několikrát navštívila krajany v zahraičí a na setkáních bylo téma folkloru  vždy připomenuto, představuje snahu o propojení s vlastí. Poděkovala všem, kteří pečují o rozvoj tradic v regionech. Byla by ráda, kdyby MŠMT mohlo pořadatele festivalů výrazněji finančně podpořit, z hlediska rozpočtu to však není možné do té míry, jak bychom si přáli. Měla by se vyvolat diskuse o prioritách, které bude Česká republika podporovat. „Za vámi stojí stovky dobrovolníků, stovky hodin, které strávíte při práci s dětmi, ale i s jejich rodiči, děláte úžasnou práci při propojování komunit. Jsem vždycky připravena vás podpořit a zároveň tu podporu nést. A nejen já, ale celý tým lidí, kteří za vámi na ministerstvu stojíme. Byla bych ráda, abyste to věděli. Hodně štěstí a úspěchů ve vaší krásné činnosti, uvedla v závěru svého vystoupení.

Ladislav Michálek, první místopředseda FoS ČR, ve svém vystoupení zdůraznil význam zahraničních souborů pro festivaly a získávání diváků, podal přehled atraktivních folklorních souborů, které letos festivaly v ČR navštíví. Budou to mimo jiné soubory z Brazílie, Cookových ostrovů, Číny, Filipin, Gruzie, Indonésie, Konga, Kolumbie,  Mexika, Nového Zélandu, Portorika, Ruské federace, Tajwanu, Uruguaye a USA.

Jan Krist, ředitel Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici, upozornil na nadcházející jednání Středoevropské sekce CIOFF ve Strakonicích. V sobotu byl ukončen 5. běh Školy lidových tradic – ukončilo 42 absolventů, z toho 21 s vyznamenáním.

Vítězslav Koukal, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a president české sekce IOV, upozornil na významné jednání valné hromady této organizace v Praze. Uvedl také že tanec odzemek má být zapsán do nehmotného kulturného dědictví České republiky.

Kamila Matoušková, vedoucí oddělení zahraičních vztahů pro střední Evropu Ministerstva pro místní rozvoj ve svém vystoupení upozornila na možnost využití Operačního programu Střední Evropa, který se orientuje mimo jiné na  atraktivitu měst a regionů, hledání společných a rozdílných prvků v těchto regionech.

Karel Schwarz, předseda Asociace nevládních neziskových organizací, přiblížil účastníkům jednání smysl a obsah práce této organizace a vyzval je k zapojení v krajských orgánech asociace. Nedávná konference neziskových organizací vyzvala k jejich užšínu semknutí. Je třeba, aby stát, samospráva i podnikatelé směřovali k tomu, aby občané mohli realizovat svoje zájmy. Neziskové organizace se musí začít spravovat samy.

Mojmír Nováček, generální sekretář Klubu českých turistů, upozornil na 125, výročí založení KČT v roce 2013 (14, - 16.6.), oslavy se připravují v Praze i v krajích.  Nabídl možnost uspořádání turistických pochodů na folklorní festivaly, v letošním roce už se plánuje na rok 2013. Do konce června je třeba akce naplánovat a do konce září zařadit akce do kalendáře.

Jindřich Žydek, vicepresident Asociace kuchařů a cukrářů ČR, hovořil o dlouholetých kontaktech asociace a FoS ČR. V posledních letech výrazně vzrostl zájem o kulturu stravování – mnohé televizní pořady , mnoho článků.  Ve stravování se silně preferují regionální suroviny, čerstvost a nutričí hodnota potravin. Nabídl spolupráci 10 regionálních poboček, které jsou připraveny zpestřit folklorní akce.

V zastoupení plk. Drahoslava Ryby, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR, pozdravil účastníky jednání ředitel sekretariátu Vlastimil Studený.

Zdeněk Pšenica v závěru jednání stručně okomentoval novelizované Okruhy spolupráce folklorních slavností a festivalů s FoS ČR, které účastníci obdrželi písemně. V platnosti zůstávají úrazové a odpovědnostní pojištění i kolektivní smlouva s OSA. V posledním roce jsme udělali hodně práce v oblasti medializace festivalů. Podílí se na tom jak časopis Folklor, tak tiskové zprávy a multimediální projekty. Skládačka „Folklorní slavnosti a mezinárodní folklorní festivaly v ČR“ vyšla poprvé v roce 1996 a je zasílána na všechny zastupitelské úřady ČR ve světě a na všechny akce CzechTourismu. Je možné zaslat do zahraničí také propagační materály festivalů, musí však být dodány s časovým předstihem, musí být stručné, kvalitní, s jazykovými mutacemi. Velký kus propagace folkloru dělá výstava „ČR – folklorní velmoc v srdci Evropy“, v současné době se připravuje její polská verze. Jsme rádi, že se podařilo zachovat České televize Magazín lidové kultury, ve kterém budou všechny festivaly propagovány. Propagaci folkloru může pomoci také přesunutí pořadu ČT Dobré ráno zpět do regionálních studií. Festivaly dosud poměrně málo využívají smluvních partnerů FoS ČR. Letos připravujeme nově spolupráci s Asociací zdravotně postižených ČR. Velmi dobrá je spolupráce s městy, obcemi a kraji. Chceme, aby na festivalech byli preferováni platící členové FoS ČR účastí za výhodných podmínek. V horizontu 2 – 6 týdnů by se s řediteli festivalů rád setkal k osobním jednáním, pokud už se jednání neuskutečnila.

Na závěr jednání poděkoval ministerstvu kultury za svolení uskutečnit tuto poradu v prostorách ministerstva. Dále poděkoval všem předstvitelům festivalů a zástupcům spolupořádajících měst a obcí za jijich práci. Poděkoval všem partnerům za jejich pomoc a všem popřál mnoho štěstí, zdraví a úspěchů.

Zapsal:  Jiří Pokorný

Stránkování