Zachraňte Ondráš!

doc
Velikost:
43kB

Na zaplněném nádvoří hradu Špilberk v Brně byla 26. června večer předsedou Folklorního sdružení České republiky Zdeňkem Pšenicou vyhlášena petice občanů Zachraňte Ondráš!, adresovaná Parlamentu České republiky. Stalo se tak na zahajovacím koncertu Letních folklorních večerů F – scéna 2008, jejichž hlavním organizátorem je právě zrušený Vojenský umělecký soubor Ondráš. Více než tisícovka diváků dala hned na místě najevo rozhodnutí „svůj“ soubor bránit a přímo na místě byly pod petici připojeny první stovky podpisů.

Petici je možné podepsat v sídle Folklorního sdružení České republiky na Senovážném náměstí 24 v Praze 1 a v jeho informačním středisku v Jeruzalémské ulici v Praze 1. Petice s podpisovými archy bude k dispozici také na lidových slavnostech a mezinárodních folklorních festivalech v celé republice. Je možné je také stáhnout na webových stránkách a podepsané zaslat v originálech (neplatí zaslání elektronicky) na uvedenou adresu sdružení, případně na adresu Jozef Kozub, Drobného 54, 602 00 Brno.

Plné znění petice následuje.

Jiří Pokorný, 27.6. 2008

PETICE  OBČANŮ

poslancům a senátorům Parlamentu České republiky

Dne 20. června 2008 se veřejnost dozvěděla z denního tisku o zrušení Vojenského uměleckého souboru ONDRÁŠ. Argumenty uváděné v souvislosti se zrušením souboru považujeme za nepravdivé a poškozující dobré jméno souboru.

VUS ONDRÁŠ, který si letos připomíná 54 let od svého vzniku, je vynikajícím  uměleckým tělesem celostátního významu s mezinárodním věhlasem. Celých 54 let reprezentuje  - nejen Armádu České republiky - při vystoupeních pro vojenské útvary a zařízení, pro státní subjekty a organizace, na folklorních slavnostech a festivalech, na koncertech pro děti a mládež a na zahraničních cestách. (v posledním období uskutečnil v průměru 180 vystoupení ročně, s návštěvností cca 100 000 diváků/rok).

Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ je ve svém oboru jedinečným subjektem nejen v Armádě ČR, ale v rámci celé České republiky. Je jediným uceleným tělesem, které uchovává hodnoty tradiční lidové kultury obohacené jejich uměleckou úpravou, uměleckým zpracováním v hudební a taneční  interpretaci.

V rámci národního folklorního hnutí je soubor ONDRÁŠ jednoznačně nenahraditelný a nezástupný. Jeho zrušením by se zahodil jeden z pokladů národní kultury této země a evropské kultury vůbec a došlo by k nenahraditelným škodám a k neobnovitelné ztrátě duchovních hodnot.

Nesouhlasíme s tím, aby prvnímu dni předsednictví České republiky v Evropské unii, v rozporu s Doporučením 25. generální konference OSN pro vzdělání, vědu a kulturu z listopadu 1989 o ochraně tradiční lidové kultury a navazujících dokumentů, předcházela likvidace tohoto významného uměleckého tělesa, které za posledních 15 let své existence 43x reprezentovalo naši vlast v Evropě, ale také v USA a v Japonsku.

Tato petice vznikla jako spontánní vyjádření nesouhlasu  folklorních souborů a příznivců tradiční lidové kultury se zrušením souboru.Její podepisování bude ukončeno vyřešením další perspektivy existence souboru, v opačném případě bude petice předána oběma komorám Parlamentu České republiky prostřednictvím jejich petičních výborů.

V Brně  dne 26. 6. 2008

Petici sestavil petiční výbor ve složení

• Zdeněk Pšenica, předseda Folklorního sdružení ČR, Lesní 619/A, 289 23 Milovice n/L.
  • Jozef Kozub – za vedení DFS Jánošíček, Drobného 54, 602 00 Brno
  • Vlastimil Fabišik – občan Brna, Chodská 19i, 612 00 Brno
  • Petr Pinkas, občan Brna, J.Babáka 9, 612 00 Brno
  • Renata Gaillyová – občanka Brna, Veveří 58, 602 00 Brno

Prosím vyplňte všechna pole!
Přidej komentář:

Vytvoř nové téma
  • zničení folklóru v ČR

totito Paní ministryně neví co činí, neboť nemá dostatek rozumu ani na to, aby shlédla alespoň jedno představení Ondráše! Mistrovství všech učinkujících - počínaje muzikanty a tanečníky, přes zpěvačky až po techniky zvuku a světel - by mělo být spíš náležitě oceněno, nikoliv shazováno člověkem, který nedokázal nic (což dokazuje už jen to, že Vlasta vytřídala již několik ministerstev).

• ondráš jo !

honza vítů (modřenec, kyčera) řídíme se západními trendy ve všem špatném, ale něco tam přeci jen dobré mají a z toho si bohužel příklad nebereme - velká komerční divadla, různé show a podobné obří masové popkulturní akce se uživí samy a pak zbývají peníze na směry alternativní, které nejsou navštěvovány obřími davy, ale pomáhají rozvíjet pestrost a nové tendence kultury. u nás se bohužel samo neuživí ani národní divadlo, takže mnohé další pak má smůlu. přesto je potřeba tlačit na vládu, a nutit ji podporu alternativy a tradic dále rozšiřovat, jinak nám tu nezbyde nic, v ulicích budou místo ochotníků a umělců zase prostitutky a jedinou českou kulturou bude kabát a divokej bill. stejně jako jsou podporovány skanzeny a další, které se samy neuživí ani omylem, je potřeba dát ondráši příležitost dělat dobře svou práci, to znamená přinášet lidem nadšení k objevování vlastních kořenů. lidé kteří přišli o vlastní kořeny už jen těžko budou schopni být zodpovědní sami k sobě a lidem okolo. na světě zůstane spousta smutných lidí, kteří se při honbě za kotlíkem plným zlata na konci duhy a svými životními cíly nebudou schopni ohlížet na druhé. člověk, který nemá nebo nezná minulost, nemá ani budoucnost. tady už nejde o formu jakou to ondráš dělá. ač to dělá pro mě subjektivně velice krásně. ať jde parkanová do prdele.

• Žaneta My si totiž bereme vždy příklad jen z toho co se nám hodí! Některé názory, zde napsané jsou od lidí nezasvěcených.Jak může někdo napsat, že by si měl Ondráš najít sponzory jinde.Kde by je asi vzal, když náš stát platí tisíce pro něj výhodnějších akcí, jako je fotbal apod.Ondráš už existuje dost dlouho, a jen se ted stal trnem v oku někomu, kdo má pocit, že je ošizován o svůj příjem do své vlastní peněženky.Což jak víme u nás není nic nového.

• Ondraš Plně souhlasím se zmínkou o kořenech. Folklor opravdu přivádí ke kořenům a
        pomáhá člověku s identifikací. V dnešní době výrobních montážních linek, pů-
        sobí pohled na lidového řemeslníka a jeho výtvory jako volání po něčem ztraceném.
        Všemocný materialismus hrozí člověka odcizit jemu samotnému, a sídlištní
        svět devastuje jeho Ducha.
        Folklór nepřináší jen tradice, přináší hlavně krásu a radost. Čili to co dnešní
        člověk žalostně postrádá a marně hledá. Pohled na radostně a bezstarostně
        prezentované umění působí osvěživě a tak o hodnotě folkloru nemůže být sporu.
        Pokud bych se za něco v naši zemi postavil pak za - na vysoké úrovni prezento-
        vané folklorní umění Ondráše jistě. Národ musí podporovat svou kulturu, nechce
        li degenerovat. Kultura je to co přináší krásu a jas. Buď přímo nebo pomocí slov
        způsobuje dobré vedení k této kráse a tomuto jasu. To co nevykazuje tyto znaky
        není dobrá kultura jelikož nikam nevede. A není důvod na ní přispívat.
        Mé jednoznačné ano pro Ondráš . . .

• melda slowol lskak

• Proč by měl platit provoz stát?

Dan Nechápu to. Proč? Myslím si že utahnutí kohoutku je správné. Toť můj názor. Ručičku umí natahovat každý.

• JAŠEK kAREL Ty balíku asi nevíš o čem píšeš. Zrušte dotace všech muzejí divadel, galerií,knihoven ........... ať zbyde co nejvíc na nová golfová hřiště, aquaparky ....., možná taky na olympiádu v Praze.... Co na tom, že si nezahováme dědictví našich rodičů a prarodičů. To může vymyslet jen ten největší kulturní barbar

• Take danovy poplatnik MILI ODPURCI KULTURNICH TRADIC... provoz tohoto spickoveho a v evropskem meritku jedineceneho telesa stoji rocne priblizne tolik, jak pouziti cca 10 ti cvicnych vojenskych raket...co myslite, pratele? je ONDRAS pro nasi kulturu uzitecnejsi? dle meho zcela laickeho nazhoru zkratka JE..

• Jana Vážení, přečetla jsem si Vaše reakce na zrušení souboru Ondráš a dávám do vínku svůj názor. Mám ráda veškerou kulturu
        pro potěšení i pro event. poznávání pro děti a mládež, fandím i sportu na který stát i podnikatelé vydávají nemalé peníze. Tanec i
        sport je dřina pokud má být na úrovni. Máte pravdu, že je mnoho vesnických souborů, které udržují tradice folkloru, ale většinou pouze své oblasti. Ondráš umí tance tzv. od Šumavy k Tatrám a
        výborně. Aby to mělo úroveň musí trénovat zrovna jako sportovci
        a ne jen 2 nebo 3 hodiny denně po práci jak si to někdo myslí. Troufnu si o tom hovořit, protože jsem tančila 35let a 30 let jsem vedla soubor, který i mnohokrát reprezentoval v zahraničí a úspěšně. Ale skončilo to, protože po náporu v práci, případně
        podnikání nezbýval čas a i síly na tréningy. Proto se domnívám,
        že bychom jako stát mohli mít jeden soubor, který by se tomu mohl věnovat profesionálně a dávat mu nějakou dotaci na činnost. Pochopitelně by mohl i něco vydělávat. Ale buďme při zemi nebude to mnoho, protože kdo si může dovolit vzít ma vystoupení
        souboru cca na 50 tis. Vždyť se vyhazují takové obrovské cifry např. za projekty které se nikdy neuskuteční. Peníze jsou v kase,
        jen musí být ochota je investovat. A že by někdo folklorem zbohatl to je holý nesmysl. /Např. my jsme si veškeré zájezdy platili sami/.
        Pokud má někdo pocit, že můj příspěvek nebyl zbytečný budu moc ráda. Víte ono se dobře kritizuje, když člověk nikdy nic nedělal a jen se veze. Díky za přečtení

• kulturní barbar Zdravý člověk se má uživit sám a neparazitovat na pracujících.
        Nikdo přece "umělcům" jejich činnost nezakazuje, jen tvrdím, společně se shodně smýšlejícími, že si na své aktivity musí vydělat.

• vii to kulturní barbar
          všchna čest Vaší přezdívce. peníze až na prvním místě. zrušme všechno co si na sebe nevydělá a vraťme se zpátky na stromy.
          jste ubožák

• Pavel 2vii pokud jsou tak dobri, tak nepotrebuji fiktivni zamestnani a muzou fungovat jako samostatne vydelecne teleso a najit si jine sponzory nez danove poplatniky ;)

• Pavel Ondráš nemá se zachováváním tradic nic společného. Je to jakoby si armáda vzdržovala baletní soubor. Stejně, jako Čechomor, tak ani Ondráš nemají kromě toho, že z něj čerpají, s folklorem nic společného. Btw o financování jakékoliv kultury by se v první řadě mělo starat ministerstvo kultury a ne armáda, která měla odjakživa naprosto rozdílnou úlohu ve společnosti.

• Pavel Kalina Nechci ze svých daní platit folklorní soubor. Ať si najdou sponzory nebo ať se živí ještě nečím jiným.
          Kdyby byla petice za zrušení dotací pro Ondráš, rád jí podepíši

• Vili D. Pavle, já vím, že jsou dvě křídla folkloristů i milovníků folkloru - jedni by nejraději folklor co neautentičtější, druzí respektují, že autentický folklor může být inspiračním zdrojem k dalšímu zpracování a uměleckému předvádění. Je dobře, že oba směry a formy se vyvýjejí vedle sebe, každý má jiné funkce a ty plní. Nejde totiž jenom o to ZACHOVAT, ale taky PROPAGOVAR a PREZENTOVAT, vytvářet umělecky hodnotné jevištní zkratky, které mohou informovat o bohatství folkloru autentického. To dělal Ondráš na vysoké úrovni. Jinak pod MO by mohl zůstat, proč ne (vzpomeňme skotské dudáky jako muzikanty britské armády a královské gardy, Ondráši podobné soubory mají i jiné armády), ale když ho převezme MK, logické to bude. Hezký den.

• Vitek To že je v armádě kulturní složka má taky docela dlouhou tradici. Ondráš nemá nic společného s folklórem? a na to jste přišel kde? viděl jste vystoupení např Povedená sezóna nebo Veselé dovednosti? tance jako mateníky, skočná, verbuňky,podšable.... co je podle Vás folklór?

• Eva To: Pavel Ty jsi vedle folkloru ani nestál, jinak by jsi nemohl přirovnat Ondráš k Čchomoru. Každý z těchto dvou "skupin" dělá svou práci skvěle i když každý na jiném konci. Ondráš - na tom autentickem a Čechomor - zábavním. Vzpamatuj se!!!

• Pavel 2Eva opravdu jsem vedle folkloru ani nestal a proto se jiz nepocitane let podilim na
              tom, aby v nasi obci folklor zil nejenom hody a proto ja i vseci co se tomu venujeme,
              jedem vicemene za svoje ;)
              2Vitek jsem vzpamatovan! na balet radsi zajdu do narodniho. pokud chces videt, jak ten tanec ma vypadat, tak si radsi zajdi nekam na besedu k cimbalu!

pokud povazujete za folklor takove paskvily co byly letos k videni ve straznici a pokud akceptujete fakt, ze par lidi si udelalo z nadsencu bussines, tak ja ne. zachranujte si ondras za svoje a udelejte sbirku, ale prestante blabolit o tom ze by mel byt financovan z dani nas vsech!

• Vitek to Pavel: balet???? to si Ondráš asi dlouho neviděl. No na besedy u cimbálu chodím často a když nějaký tanec tancuje dobrý tanečník a nebo nějaké dřevo tak mezi tím je rozdíl. to že v Ondráši jsou výborní tanečníci na tom se snad shodnem a všechny tance, které např. letos předvádí tak stavil a nacvičoval člověk vždy vybraný z daného regionu, který je v tom regionu uznávaným odborníkem a velmi se dbá na dodržování charakteru... ale pro tebe je asi ten jediný správný a pravý folklor to že u Vás na dědině organizuješ hody, což je samozřejmě úžasné. To že Ondráš dokáže ukázat lidovou hudbu, kroje, tance širší veřejnosti a probudit v lidech zájem o folklor je podle mne velkým přínosem. to že používá i scénickou a stylizovanou formu kterou se snaží diváka zaujmout, jelikož dnešní divák je velmi náročný, na tom přece není nic špatného.

• Pavel Mas pravdu, od nedavnych dob baletu sem je nevidel a dokonce diky tomu jsem se teto podivane zamerne vyhybal. I dedinske soubory umi skvele prezentovat sirsi verejnosti to co ty rikas ze umi jenom Ondras. Nicmene ta stylizace byva primerenejsi prostredi ve kterem se ma dany vyjev odehravat.

• vitek máte pravdu že i vesnické soubory dokáží prezentovat folklór širší veřejnosti (je otázkou nakolik dokáží zaujmout nefolklórního diváka), ale já si hlavně myslím že si Česká republika zaslouží aspoň jeden profesionální folklórní soubor.To že Vám se nelíbí stylizace jakou Ondráš používá(i když nejprve by jste se měl na nějaké vystoupení zajít podívat než soudit podle X-let starých zážitků) je jenom Váš subjektivní pohled. otázka financování je věc druhá. Sám si na sebe podle mne soubor nevydělá a já osobně bych byl rád kdyby z mých daní byl takový soubor financová.

• tom pro Pavla: Zakomplexovaný, omezený folklorista který se cítí ukřivděný, že mu na jeho hody dala obec málo peněz a proto nech nedostává nikdo.
                  P.S Škoda, že letos Ondráš ve Strážnici vůbec nebyl, nebo co máte na mysli za paskvily?

• Pavel Zakomplexovany? Nechapu, z ceho tak usuzujes, ale pocitam ze ses naucil pouzivat urcitou frazi. Omezeny? Me nikdo kromne bernaku neomezuje ;) Ukrivdeny? Ale kdepak, penize si sehnat umime. Dokonce sem dosel tak daleko, ze me nemuze vytocit fakt, ze par jedincu si na ukor nadsencu masti kapsu (coz neni pripad Ondrase).
                    Nicmene pokud si prectes i posty nahore (=nad timto ;)) prispevatel "kulturni barbar" to napsal vice nez pochopitelne. A to je zakladem meho prvniho postu. Btw tim paskvilem sem mel na mysli, ze v jednom pasmu mi chybeli jenom ty kolty(viz http://www.youtube.com/watch?v=iYFU-RJ-aTI&feature=related) a bylo by to velmi autenticke ;)Sorry ale tohle snad nenazves folklorem ani ty.

• vii Budte konkrétní kteří jedinci si mastí kapsu.

• Ondráš forever!!!

milis.a Jako příslušník ozbrojených sil, voják AČR, pokud mám bránit vlast, tradice a kulturu naší vlasti.....tak je bránit budu....petici podepíšu...a paní ministrini píšu (aspoň za sebe) velké mínus! Ondráš navždy!....váš věrný fanoušek

• Ondráš ne!!!

Lucie Nováková Já jsem byla na několika vystoupení Ondráše,mám od nic všechny CD a DVD,sestřenice s manželem tam jěště nedávno tančila,přihlásila jsem se do folklorního sdružení,strašně Ondráši fandím a proto teď chodím po známých s peticí a prosím o podpis.Ondráš je velké těleso známe po celém světě a ti debili v politice si to asi neuvědomujou.Já politice nerozumím,ale rozhodně bych ji zrušila.Oni dobré věci ruší a ty jejich sviňárny nechávají.Doufám,že těch mojich pár podpisů,zatím mám 3 archy pomužou.Ondráši mám vás ráda a fandím vám.

• nechápu to!!!!!!!!!!

to máte jedno Nechápu jak někdo může zrušit takový soubor jako je Ondráš. Nikdo z těch lidí si asi neuvědomuje co to znamená pro lidi kteří v Ondráši tancují.Láska k tomuto souboru kterou si vybudovali.Hodiny, dny a léta dřiny je stojí aby ukázali co v nich je jak mají tuhle kulturu rádi.Mají za sebou několik set perfektních vystoupení. A né každý se do Ondráše dostane..
    Místo toho aby v parlamentu podporovali kulturu na Moravě a vůbec celé ČR tak tomu podlamují kolena.
    Co potom tady bude?...........
    To radši ani nechceme vědět.
    Podporujeme soubor Ondráš a věříme že tento soubor nikdo nevymaže z kulturní mapy.
    Petici jsme podepsali.

• ministr obrany

Radek Michenka Dnes budu mít tu možnost sledovat Ondráš na vlastní oči ve sportovním areálu v Ratíškovicích. Už to, jak členové tohoto souboru cvičili, mě neskutečně překvapilo a už tedď věřím tomu, že dnešní večer bude úžasný. Ministrině obrany z partaje KDU-ČSL, která naprosto jednoznačně NEMÁ CO NA MINISTERSTVU DĚLAT, v pořadu ČT24 řekla, že co má folklorní soubor společného s Armádou ČR. Já se ptám, co tam dělá ona? co má ona co dělat na Ministerstvu obrany? Všichni dobře víme, že strana KDU-ČSL směřuje pomalu a jistě na smetiště politiky, ale ruku na srdce, rušit něco, co u nás nemá obdoby a co má udělané takové jméno jako je Ondráš, je blbost toho nejhrubšího zrna. Proto Vás, paní Parkanová, prosím, odejděte a zruště v první řadě sama SEBE.

• Pavel Tučka To není blbost, to je zločin! Je to jen výrazem naprosté nekompetentnosti lidí, co jsou dneska u moci! Tím dneska myslím po roce 1989.

• Radek Michenka Dovolím si naprosto souhlasit.

• petice

Michal Flam Priznam se, nejsem zadnym velkym fanouskem tohoto typu kultury, uznavam vsak, ze pokud by takovy soubor mel zmizet z kultury, pak by to byla nenahraditelna skoda...
    Proto bych take rad podepsal petici, ale tady na internetu neni. Bylo by fajn, kdybyste tady dali moznost lidem podepsat petici, nepochybne by se nasla velka podpora...

• Proti aroganci moci

Mgr. Libuše Rousová Tato zpráva mne zastihla v jižních Čechách. Nevěřila jsem svým uším, nevěřila, že dnešní moci páni dokáží zlikvidovat to, co by sami nikdy nedokázali. Proto je třeba vytáhnout do boje a říci rozhodné ne nejen zde, ale i při volbách a to už na podzim. Jsem úplný laik, ale Ondráš mne uchvátil a to zcela.

• Ondráš nedáme !!!

Pavel Trčka I my, členové souboru Soláň jsme měli tu čest stát na jednom pódiu při zahájení F scény Brno 2008 a všichni jsme se jednohlasně přihlásili k podpoře VUS Ondráš - nejen proto, že jsme jím mnozí prošli, ale hlavně proto, že představuje to nejlepší, co momentálně v ČR máme. Za neuváženými a nesmyslnými rozhodnutími musí zákonitě následovat rázná reakce - Valaši říkají NE ! Z Brna jsme se rovnou přesunuli do VMP v Rožnově a tam se vše rozjelo nanovo - soubory mají svě archy k dispozici a pro veřejnost je k mání třeba v solné jeskyni SALZA v Zašové. Přijďte a podpořte podpisem dobrou věc ! S díky Pavel Trčka

• Martin Zatloukal Petici šíříme po severní Moravě a rozhodně se připojujeme (http://www.frgal.cz/ondras.php)! Frgál a Dunajec

Prosím vyplňte všechna pole!

Vytvoř nové téma
Nejste přihlášen, pro zveřejnění vaší zprávy je třeba opsat kontrolní kód
Kontrolní kód