Dětský MFF TRADICE EVROPY 2010 začíná v Pardubicích

Formát:
Velikost:
557kB

Dnes začíná v Pardubicích XII. ročník DMFF Tradice Evropy koncertem v KD Hronovická
od 17:30 .Festival se koná v  Pardubickém  kraji od 2. 11. do 6. 11. 2010. Letos přijali účast na festivalu dětské folklorní soubory z Belgie, Bulharska, Polska, Slovenska, Slovinska a Srbska. Festivalová představení jsou určena převážně školní mládeži, proto se dopolední vystoupení pořádají pro žáky a učitele základních škol v různých městech a obcích  kraje.

Každý ze zahraničních souborů přiváží s sebou tradiční písně, tance a zvyky svých zemí.S tradicemi evropských národů se tak seznámí děti z Pardubic, Chrudimi, Slatiňan, Choltic, Moravan a Svitav.

O zajímavá vystoupení našich a pozvaných dětských folklorních souborů však nebude ošizena ani široká veřejnost. Pro všechny zájemce a milovníky folkloru se konají tři večerní galakoncerty:

- v úterý 2.11.  v Pardubicích v KD Hronovická v 17.30 hod.,

- ve středu  3.11. ve  Slatiňanech v Sokolovně v 17.30 hod.,

- ve čtvrtek 4.11. v Chrudimi v Muzeu  v 17.30 hod.

V sobotu 6. 11. od 11.00 hod. se setkají hostitelské soubory se svými zahraničními hosty v  KD Dukla v Pardubicích na společném Evropském bále, který se stal velmi oblíbeným závěrečným programem. Zde se budou navzájem učit svým jednoduchým tancům či písním. V prezentačních stáncích budou také připraveny ukázky tradičních jídel, nápojů a propagačních materiálů zúčastněných zemí. Děti tak získají zábavnou formou představu o tradicích ostatních evropských národů. Jako překvapení jsou pro ně přichystány i stánky s dílnami, ve kterých si mohou sami vyrobit malý dáreček domů - letos se bude jednat např. o výrobu svíček, voňavých pytlíčků s bylinkami, rybiček z pedigu nebo ozdobení perníčku.

Do svých domovů se všichni hosté rozjedou v sobotu odpoledne nebo v neděli ráno.

Záštitu nad XII. ročníkem MDFF Tradice Evropy 2010 převzal poslanec PS Parlamentu ČR a starosta města Chrudim Jan Čechovský a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Festival se koná ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR, mediálními partnery jsou Český rozhlas, Mediatel-Zlaté stránky, Radio Proglas, TV NOE, Literární noviny, Dětská tisková agentura, www.borovice.cz, časopis FOLKLOR a místní deníky.

Další informace na www.folklornisdruzeni.cz

Kontakt: Michaela Zemková