Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Výstava obrazů Petra Hargaše ve Slovenském institutu v Praze

Výstava obrazů Petra Hargaše ve Slovenském institutu v Praze

6.2.2009

Včera byla ve výstavních prostorách Slovenského institutu v Praze zahájena výstava obrazů slovenského malíře Petra Hargaše, který je občanským povoláním ředitelem Hasičského záchranného sboru Bratislava. Hosty vernisáže výstavy přivítal nový ředitel Slovenského institutu Vladimír Valovič.

Životní pouť autora vystavených děl, jejichž nejčastějším námětem jsou krajiny, městské motivy, život lidí a práce hasičů, přiblížil jeho přítel a kolega plk. Dalibor Gosman, ředitel HZS hl.m.Prahy.
Ve svém osobním vyznání m.j. řekl: " nechci zde vystupovat jako odborně znalá osoba hodnotící výtvarná díla, Bohužel nejsem ani schopen upozornit na veškerý obsah skrytý v Tvých obrazech, na Tvůj jedinečný výtvarný výraz či na Tvoji malířskou zručnost. To neumím. Mohu ale s nadšením a s úctou pravdivě sdělit, že se mi Tvé obrazy prostě líbí, že mi přinášejí dobrou náladu, a že je pro mě potěšením se na ně dívat....
Jako každého hasiče mě zaujaly obrazy vycházející z činnosti a z událostí našeho řemesla, kterému jsme oba zasvětili svůj profesionální, ale také, s omluvou manželkám, svůj život osobní. Řemeslu, kterému jsme nedokázali odolat, které nás plně uchvátilo, a to zvláště proto, že za to stojí. Vždyť pomoc bližnímu je jedním z nejkrásnějších povolání "

S pozdravem se připojil i předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica, který připomenul, že přestože byl z ekonomických důvodů zrušen Národní krojový ples 2009, jeho doprovodné akce, včetně výstavy Petra Hargaše, se konají. Rovněž se zmínil o velmi dobré spolupráci Hasičského záchranného sboru i dobrovolných hasičů při pořádání řady folklorních akcí a festivalů.

Peter Hargaš (1951) sa narodil v Bratislave kde žije a tvorí. Po niekoľkých úspechoch v rannom detstve sa k maľovaniu vrátil až vo svojich 45-tich rokoch. Od roku 2003 navštevoval „Ateliér neprofesionánych výtvarníkov“. V rokoch 2004 a 2006 dostal ocenenia v súťaži „Výtvarné spektrum“. Je členom „Detvianskej umeleckej kolónie“ a voľného združenia výtvarníkov „Nostra Via“.
Svoji tvorbu prezentoval Peter Hargaš na mnoha samostatných i kolektivních výstavách na Slovensku, v Rakousku a České republice.

Výstava ve Slovenském institutu v Praze 1, Jilská 16, potrvá do 27.února 2009

Více informací: www.slovakemb.cz/SI