Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Výstava "Folklorní velmoc v srdci Evropy" v Radě Evropy

Výstava "Folklorní velmoc v srdci Evropy" v Radě Evropy

4.10.2011

Ve Štrasburku v sídle nejprestižnější organizace Evropy – Radě Evropy a Evropského Parlamentu - byla v pondělí 3. října zahájena výstava „Česká republika: Folklorní velmoc v srdci Evropy / Czech Republic: A Treasury of Folk Traditions at the Heart of Europe“.

Výstavu zahájila v 17 hodin místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Alena Gajdůšková za účastni předsedy Folklorního sdružení Zdeňka Pšenici. O smyslu a poslání výstavy promluvila její spoluautorka Jarmila Jandová. Vernisáže se zúčastnila řada europoslanců a čestných hostů. Účastníkům vernisáže zazpívali a zahráli sourozenci Tereza a Petr Špačkovi.

Rada Evropy je mezinárodní organizace, sdružující 47 států především z Evropy. Jejím cílem je především ochrana lidských práv, demokracie a vlády práva. K tomu samozřejmě patří vytváření prostoru a podmínek pro porozumění mezi lidmi. Proto tato organizace také podporuje kulturní dialog a aktivity mladých lidí. Výstava a představení českého folkloru v Radě Evropy velmi dobře doplňuje tyto aktivity,“ říká paní Alena Gajdůšková.

Česká republika se v této oblasti má čím chlubit a velmi přispět k porozumění mezi národy. Poděkování za realizaci této výstavy patří Zastoupení ČR při RE, panu velvyslanci Bočkovi a Folklornímu sdružení ČR s jejím předsedou Zdeňkem Pšenicou.“

Výstava „Česká republika: Folklorní velmoc v srdci Evropy“ zachycuje ve fotografiích i průvodním slovem bohatství českého, moravského a slezského folkloru a představuje životnost a mohutnost folklorního dění v naší zemi.

Kontakt:

Folklorní sdružení ČR, Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1, tel.: 234 621 218, email: , www.folklornisdruzeni.cz

Foto Jiří Janda