Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Výstava "ČR - Folklorní velmoc v srdci Evropy" putuje do světa

Výstava "ČR - Folklorní velmoc v srdci Evropy" putuje do světa

17.12.2008

Výstava v Technickém muzeu v KošicíchVýstava v Technickém muzeu v Košicích
Výstava v Technickém muzeu v Košicích

Premiéra putovní výstavy " Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy" se uskutečnila 14.října v Košicích, kde byla součástí Dnů české kultury 2008. Její česko-ruská verze byla umístěna v prostorách Slovenského technického muzea půl druhého měsíce měsíce a měla značný ohlas.
V lednu 2009 bude představena v hlavním městě Moldavské republiky v Kišiněvě.

Odsud se přestěhuje do milionového Doněcka, ve východní části Ukrajiny.
Další zastávkou výstavy o našem folkloru bude v květnu 2009 metropole Kazachstánu - ASTANA.

11DSC07637vystava v kosicich navstevnice.jpgDruhá verze výstavy, kterou organizují společně Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Česká centra a Folklorní sdružení ČR, bude španělsko- anglická a bude dokončena v těchto dnech.
Její vernisáž se připravuje v Českém centru v  Káhiře na 11.leden 2009.

V květnu by měla být prezentována v albánské Tiraně a v červnu letošního roku ještě v Českém centru v indické Bombaji.

Velký zájem o výstavu projevilo České centrum v Buenos Aires a v dalších Latinskoamerických zemích.

Předběžně je dohodnuta s agenturou Czech Tourism rovněž třetí jazyková mutace výstavy a to anglicko - portugalská.

vystava - kosice navtevnici.jpgVýstava má 14 panelů a obsahově je rozčleněna do několika základních témat. I. část zachycuje Výroční lidové slavnosti, zvyky a obřady, které lidé společně slaví po celý kalendářní rok. Advent, Vánoce, Masopust neboli fašank, Velikonoce, Pálení čarodějnic a stavění máje, Jízda králů, Královničky, Svatojánská noc, Dožínky, Vinobraní, Hody neboli posvícení patří od nepaměti k nejvýznamnějším tradičním svátkům našich předků a udržely se do dnešních dnů.

II. část výstavy tvoří Lidová hudba a tanec jako nejvýraznější projev tradiční lidové kultury.
Lidové tance, hudba a zpěv dnes žijí nejen v práci a na pódiových vystoupeních stovek folklorních souborů, ale především na Moravě jsou výraznou a neoddělitelnou složkou místních lidových slavností.
Nebývalou různorodost a bohatství Lidových krojů představuje III. část výstavy. Poslední V. a VI. část seznamuje s činností a posláním Folklorního sdružení České republiky, které soustřeďuje 412 folklorních souborů a s nejdůležitějšími folklorními akcemi na území ČR.
Právě v počtu folklorních souborů, festivalů a slavností je Česká republika nejen evropskou, ale zajisté i světovou velmocí.

Výstavu připravily: Jarmila Jandová a Jarmila Zorbičová, koncepce výstavy: Jarmila Jandová a František Synek, autoři textů: Jarmila Jandová, Miroslava Suchánková, František Synek, Jaroslav Štika, Lenka Vintrová, fotografie: Jiří Goliáš, Zdeněk Hartinger, Jiří Janda, Richard Korbut, Karel Matocha, Josef Otto, Mikuláš Parma, Jan Pitálek, Hana Pospíšilíková, Bedřich Přikryl, Ivana Řandová, František Synek, Ilona Vojancová, Michaela Vondráčková a archiv VUS Ondráš.

Pro zájemce je v příloze k zobrazení ve formátu Pdf elektronická verze výstavy :

Soubor:Vystava Folklor_bExpr850_finprew2.pdfPopis:

Jarmila Zorbičová, DM