Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Vysoká ocenění folklorním legendám Vysočiny

Vysoká ocenění folklorním legendám Vysočiny

13.9.2011

Radní kraje Tomáš Škaryd, hejtman Jiří Běhounek, a oceněný Miloslav Brtník
Míla a Dana BrtníkoviMíla a Dana Brtníkovi
Míla a Dana Brtníkovi
Bronzová medaile Kraje VysočinaBronzová medaile Kraje Vysočina
Bronzová medaile Kraje Vysočina

Jihlava 12.září 2011.Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek dnes ocenil Bronzovou Pamětní medailí Miloslava „Mílu“ Brtníka. Učinil tak při setkání s folkloristy Horácka a Podhorácka ve svém sídle na Krajském úřadě v Jihlavě (viz – samostatná zpráva na tomto webu).

Jeden z nejvýraznějších podporovatelů a šiřitelů lidové tvorby na Vysočině byl dnes oceněn za dlouhodobý obrovský osobní podíl na uchování regionálních folklorních tradic. „Autoři spontánní lidové hudby jsou dnes již anonymní. Jinak je tomu však u jejich soudobých interpretů, kteří tradiční kulturní hodnoty předávají neúnavně dalším generacím. Miloslav Brtník zanechal, zanechává a ještě zanechá výraznou nesmazatelnou stopu v kulturní historii nejen Kraje Vysočina,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek.

Druhé ocenění – Stříbrnou plaketu 20. výročí Folklorního sdružení ČR pro Danu Brtníkovou in memoriam předal zástupcům rodiny Zdeněk Pšenica, předseda Folklorního sdružení České republiky. Jedno z nejvyšších ocenění sdružení jí bylo uděleno loni na podzim u příležitosti oslav dvou desetiletí existence nejmasovější organizace zájemců o lidovou kulturu v České republice.

Připravil: FoS ČR / Kraj Vysočina