Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Vernisáž výstavy v galerii Slovenského institutu

Vernisáž výstavy v galerii Slovenského institutu

21.1.2010

Vernisáž výstavy v galerii Slovenského institutu

V galerii Slovenského institutu v Jilské ulici se 21. ledna 2010 uskutečnila vernisáž výstavy Výtvarné paralery VIII, která je součástí doprovodných akcí 12. Národního folklorního plesu FoS ČR 2010.

Výstavu zahájil ředitel Slovenského institutu Vlado Valovič a následně předal slovo přítomnému předsedovi Folklorního sdružení ČR Zdeňku Pšenicovi, který poděkoval Slovenskému institutu za spolupráci i za to, že tato výstava je prvním doprovodným programem 12. Krojového plesu Folklorního sdružení a bude se konat 13. února 2010 ve všech prostorech TOP hotelu Praha. Stručně seznámil přítomné s programem plesu a v závěru svého vystoupení pozval všechny hosty na tento bál.

+++++

Výstava Výtvarné paralely VIII je ďalším článkom z cyklu výstav mladých slovenských umelcov, ktoré od roku 1997 pripravuje  Spolok výtvarníkov Slovenska, a ktoré zaznamenali niekoľko úspešných repríz v talianskom Forlí, v Citta di Castello, Gubiu, Umbertide a v Ríme. Sú to výstavy, ktoré istým spôsobom zaplňujú medzeru, trvalo existujúcu v mapovaní súčasnej produkcie mladých.

Výstava predstavuje 14 sochárov a maliarov – členov Spolku výtvarníkov Slovenska. Niektorí z nich ešte len vstupujú na počiatok svojej umeleckej dráhy, mnohí však už patria medzi uznávaných autorov, ktorý majú za sebou  množstvo samostatných i kolektívnych výstav doma i v zahraničí.

Nakoľko temer všetci autori sú absolventmi bratislavských umeleckých škôl, je zaujímavé i týmto spôsobom sledovať ich ďalší vývin a inklináciu k jednotlivým prúdom súčasnej umeleckej produkcie na Slovensku.

Najnovšie práce z ateliérov Norberta Kelecsényiho, Ondreja 4, Stanislava Kiču, Jakuba Trajtera, Jakuba Bachoríka,  Andreja Margoča, Martina Palu prinášajú zaujímavý pohľad na presvedčivé autorské programy mladých, ktorí okrem invencie a kreativity ovládajú dokonale i remeslo a prezentujú diela v klasických, ale i nekonvenčných materiáloch /bronz, železo, oceľový drôt, drevo, kameň, papier, textil/.

Maliarske kreácie Silvie Čechovej. Miliny Zimkovej, Xénie Bergerovej, Milana Kováča, Roberta Mlčucha. Veroniky Lokajíčkovej či Nataše Huskovej obsiahnu široké spektrum výtvarných konceptov a sú tiež zaujímavou sondou do obsahových východísk a prameňov, ktoré inšpirujú tieto svojbytné prejavy.

Ingrid Hohošová
Informačné centrum Slovenského inštitútu