Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích

Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích

14.10.2008

Vernisáž, Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích 14.10.2008Vernisáž, Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích 14.10.2008
Vernisáž, Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích Vernisáž, Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích
Vernisáž, Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích
Vernisáž, Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích  Vernisáž, Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích
Vernisáž, Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích
Vernisáž - ředitel Slovenského Technického muzea Košice Eugen LabaničVernisáž - ředitel Slovenského Technického muzea Košice Eugen Labanič
Vernisáž - ředitel Slovenského Technického muzea Košice Eugen Labanič
Vernisáž, Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích
Vernisáž, Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v KošicíchVernisáž, Výstava Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy v Košicích
Sváteční kroj z Dolních Bojanovic, foto František Synek
Kyjov, foto Jiří Janda

Košice 14.10 2008. Dnes od 15 hodin se uskutečnila vernisáž výstavy Česká republika - folklorní velmoc v srdci Evropy, v prostorách Slovenského technického múzea v Košicích. Výstava se uskutečňuje v rámci právě probíhajících Dnů české kultury na Slovensku.

Výstavu, která potrvá v Košicích 1 měsíc, pořádá Folklorní sdružení ČR, Česká centra, Český spolek v Košicích, Slovenské technické muzeum pod záštitou předsedy SKS Zdenka Trebul´y a za finanční podpory Ministerstva kultury SR a Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Při zahájení uvedl generální ředitel Českých center Jaroslav Kantůrek, že výstava odráží význam lidové kultury pro vzájemnou spolupráci obou našich zemí. Zdeněk Pšenica, předseda FoS ČR zdůraznil, že zájem o folklor vzrůstá i mezi dětmi a mladými lidmi, zejména mezi členy stovek folklorních souborů, jejich aktivní účastí na festivalech, tradičních lidových slavnostech. Informoval, že výstava bude pokračovat na Ukrajině a v Rusku. Anglická a španělská verze, by měla začít svou zahraniční pouť v některé z latinskoamerických zemí.

Zahájení výstavy se zúčastnila řada významných osobností kulturního a společenského života Košic včetně ředitele Slovenského technického muzea Eugena Labaniče a Olgy Takáčové, předsedkyně Českého spolku v Košicích. Přítomen byl i starosta Lidečka, vesnice roku ČR 2008 Vojtěch Ryza.
V kulturní části zazpívali vítězové soutěže Zpěváček 2008 Aneta Juřičková a Jan Kukal. Hrála Cimbálová muzika souboru Hradišťan s primášem Jurou Pavlicou.

Večer vystoupil scéně Státního divadla Košice celý folklorní soubor Hradišťan.

S přáním uspořádat fotografickou výstavu o českém folkloru se poprvé obrátilo na Folklorní sdružení ČR České centrum v Sofii. Přestože se výstava nerealizovala, zůstal dobrý nápad, který FoS ČR neopustilo. Spolu s  Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Správou Českých center se dohodly na vytvoření putovní výstavy, mapující fotograficky i textově bohatství českého, moravského a slezského folkloru, která bude reprezentovat Českou republiku prostřednictvím lidové kultury ve světě.

Výstava má 14 panelů a obsahově je rozčleněna do několika základních témat. I. část zachycuje Výroční lidové slavnosti, zvyky a obřady, které lidé společně slaví po celý kalendářní rok. Advent, Vánoce, Masopust neboli fašank, Velikonoce, Pálení čarodějnic a stavění máje, Jízda králů, Královničky, Svatojánská noc, Dožínky, Vinobraní, Hody neboli posvícení patří od nepaměti k nejvýznamnějším tradičním svátkům našich předků a udržely se do dnešních dnů. II. část výstavy tvoří Lidová hudba a tanec jako nejvýraznější projev tradiční lidové kultury. Lidové tance, hudba a zpěv dnes žijí nejen v práci a na pódiových vystoupeních stovek folklorních souborů, ale především na Moravě jsou výraznou a neoddělitelnou složkou místních lidových slavností. Nebývalou různorodost a bohatství Lidových krojů představuje III. část výstavy. Poslední V. a VI. část seznamuje s činností a posláním Folklorního sdružení České republiky, které soustřeďuje 412 folklorních souborů a s nejdůležitějšími folklorními akcemi na území ČR. Právě v počtu folklorních souborů, festivalů a slavností je Česká republika nejen evropskou, ale zajisté i světovou velmocí.

Výstavu připravily: Jarmila Jandová a Jarmila Zorbičová, koncepce výstavy: Jarmila Jandová a František Synek, autoři textů: Jarmila Jandová, Miroslava Suchánková, František Synek, Jaroslav Štika, Lenka Vintrová, fotografie: Jiří Goliáš, Zdeněk Hartinger, Jiří Janda, Richard Korbut, Karel Matocha, Josef Otto, Mikuláš Parma, Jan Pitálek, Hana Pospíšilíková, Bedřich Přikryl, Ivana Řandová, František Synek, Ilona Vojancová, Michaela Vondráčková a archiv VUS Ondráš.

Vlasta Cibulová, DM

Stránkování