Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Vernisáž mezinárodní výstavy Člověk a krajina

Vernisáž mezinárodní výstavy Člověk a krajina

24.10.2008

Vernisáž mezinárodní výstavy „Člověk a krajina „
29. října 2008 Palác Křižík, Praha 5 - Smíchov

Zajímavým kulturním projektem, zvýrazňujícím česko-slovensko-francouzské přátelství a zejména spolupráci při vzniku i obnově samostatného Československa, je výstava uměleckých děl slovenského akademického sochaře a malíře Štefana Pelikána v atriu Paláce Křižík v Praze-Smíchově. Málokterý Pražan se měl dosud možnost přesvědčit, že prosklené atrium paláce je exkluzivním prostorem pro pořádání společenských akcí a také málokdo ví, že francouzští majitelé této moderně zrekonstruované budovy pravidelně umožňují uskutečnění různých kulturních projektů českých i zahraničních umělců.

K příležitosti 90. výročí vzniku samostatného Československa zde bude instalována výstava s názvem „Člověk a krajina“, která podchycuje celoživotní dílo zmiňovaného umělce, žáka Otakara Španiela. Autor představí své olejomalby, akvarely, dřevořezby, sochařské práce aj. díla, ve kterých zobrazuje francouzskou krajinu i Slovensko a představuje také portréty a busty bojovníků ze II. světové války. K připomínce vzniku společného státu Čechů a Slováků nabízí umělec i některé své sochařské a kreslířské práce Milana Rastislava Štefánika. Expozici doplňují kopie Pittsbourgské dohody o vzniku samostatného Československa z r. 1918 a kopie Mnichovské dohody z r. 1939, zapůjčené Senátem Parlamentu České republiky. Výstava bude volně přístupna veřejnosti až do prosince tohoto roku.

Na zahájení výstavy 29. 10. 2008 (začátek v 19:00 hod.) se podílí také Folklorní sdružení ČR prezentací českého a moravského folkloru v podání cimbálové muziky Slováckého krúžku v Praze se svými tanečníky. Vernisáž moderuje Miss ČR 2006 Renata Langmannová spolu s exministrem kultury ČR Vítězslavem Jandákem. Kromě významných osobností českého veřejného života přijali pozvání také mnozí vzácní hosté ze Slovenska a Francie.

Záštitu nad výstavou Štefana Pelikána převzal velvyslanec Slovenské republiky v ČR pan Peter Brňo a poslanec Parlamentu ČR pan Vítězslav Jandák. Hlavními partnery výstavy „Člověk a krajina“ jsou ABL Praha a.s., Folklorní sdružení České republiky, Národní knihovna České republiky, Klub francúzskych a slovenských priatelov, Múzeum Slovenského národného povstania a Palác Křižík Praha.

Vlasta Cibulová

Kontakt: