Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Vernisáž FOLKLOR Party v Českém centru v Praze.

Vernisáž FOLKLOR Party v Českém centru v Praze.

6.2.2009

V prostorách Českého centra v Praze se včera uskutečnila vernisáž výstavy nazvané FOLKLOR PARTY, aneb cesta folkloru ze skanzenu do Prahy, jejímž hlavním cílem je poukázat na roli folkloru a na jeho otisk v současné vizuální kultuře.

Nevšední a zajímavou výstavu otevřela ředitelka Českého centra v Praze Dana Brabcová, která přívítala mezi hosty i Jaroslava Kantůrka, generálního ředitele Českých center a Zdeňka Pšenicu předsedu FoS ČR.

Předseda Folklorního sdružení připomenul, že výstava je součástí doprovodných akcí Národního krojového plesu 2009, který byl bohužel z finančních důvodů zrušen, ale další připravené kulturní akce se uskutečňují.

Na roli folkloru poukazuje na výstavě úvodní instalace zavěšených částí lidového kroje v kombinaci s extravagantními "streetwearovými" modely. Dle autorů výstavy zde vzniká prostor pro zajímavou konfrontaci: kroje si dnes jejich majitelé oblékají pouze při zvláštních příležitostech, jakými jsou například Jízda králů, folklorní ples nebo festivaly. Majitel si po skončení akce kroj svlékne a jeho každodenní identita je nadále utvářena běžným konfekčním modelem.
Podobně je tomu v případě originálních zářivě barevných, tvarově i materiálově náročných textilií, se kterými se lze setkat v subkulturním prostředí dnešních velkých měst.
  „Netvrdíme, že jsou si vyznavači techna nějak blízcí s účastníky festivalu ve Strážnici. Zaujala nás především ta skutečnost, že si obě strany svůj oděv oblékají pouze ke speciálním příležitostem a jinak jim visí ve skříni, protože pro normální nošení není zrovna přijatelný.“

Na znovuoživené folklorismy v současném produktovém designu odkazuje druhá část výstavy Folklor Party, ve které jsou zastoupeny kromě dnes již ikonického čajového souboru Bohemia Cobalt Jiřího Pelcla také mnohé studentské práce: na hraně vysokého a nízkého balancující prostírání z baneroviny Ivy Tattermuschové, snídaňový Embro set Veroniky Selingerové inspirovaný tradičním krajkářstvím nebo „cibuláková“ sypátka Petra Hrůzy.

Výstava FOLKLOR Party se pořádá ve spolupráci c Folklorním sdružením ČR a za podpory Skupiny ČEZ.

Kurátorem výstavy je  Martina Zuzaňáková, Livducci Lab

Výstava potrvá v Českém centru Praha 1, Rytířsd 31