Veletrh plný folkloru

12.1.2008

Veletrh plný folkloru
foto Vladimír Kosek

Brněnským veletržním pavilonem V, ve kterém probíhá Regiontour, zní od rána do večera lidové melodie a lidové písně ze všech koutů naší republiky. Téměř všechny regiony, které zvou a lákají návštěvníky k návštěvě, představují rovněž své folklorní festivaly, slavnosti, lidové zvyky, obyčeje, vinobraní, pivní slavnosti, řemesla, soubory, lidové hudby, cimbálové muziky, dudáky, heligonkáře.

Návštěvníci si mohou vybrat z mnoha stovek akcí, které se v letošním roce konají v jednotlivých regionech, obcích a městech.

Ve stánku Folklorního sdružení ČR odpovídají informátorky denně na desítky dotazů, na monitoru běží ukázky z festivalů, nového webu, zájem je o katalog Cesty za folklorem, kalendáře akcí 2008, časopis Folklor, DVD, informace o regionálních sdruženích, jednotlivých souborech.

Stánek je i místem, kde se představitelé Sdružení setkávají a jednají s řadou představitelů parlamentu, ministerstev, krajů, starosty, řediteli festivalů, s partnery FoS ČR. Předseda Zdeněk Pšenica, a místopředseda Ladislav Michálek se v našem stánku setkali s hejtmany Pavlem Bradíkem ( Králové Hradecký kraj), Janem Zahradníkem ( Jihočeský kraj), s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Františkem Dohnalem.

Stánek navštívili i poslanci Zdeněk Škromach, Josef Smýkal, Tom Zajíček, senátoři Josef Vaculík a Josef Codr, poslanec Evropského parlamentu Jan Březina, I. náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Vačkář a další osobnosti.

Ve veletržním studiu Českého rozhlasu, který si letos připomíná 85 let svého vysílání, se uskutečnila v pátek odpoledne živě vysílaná beseda o folkloru s předsedou Folklorního sdružení ČR.

Velmi navštěvovanými na veletrhu cestovního ruchu jsou i stánky některých dětských a mládežnických organizací sdružených v České radě dětí a mládeže, jejímž členem je od jejího založení i Folklorní sdružení ČR.

D. Macháček