Valášek Kozlovice

Dětský soubor písní a tanců Valášek z Kozlovic.

Soubor při své práci navázal na tradice lidové kultury v našem kraji, oblasti moravskoslezských Beskyd. Založili jej roku 1982 manžele Krpcovi, dlouholetí tanečníci (a také spoluzakladatelé) souboru Valašský vojvoda. Dnes vede organizačně i umělecky Valášek Věra Valičková. O uměleckou stránku a choreografii se starají Sandra Wesleyová a Veronika Fizková. V současnosti pracuje ve Valášku okolo 60 dětí, včetně své cimbálové muziky, primáškou je Gabriela Petrová. Nejmenší předškolní děti připravuje Irena Holubová a Pavla Pustková.

Tradiční písňové sbírky (F. Sušil, F. Bartoš, L. Janáček…) a poměrně rozsáhlé sběry z okolí Kozlovic nám poskytují základní repertoár - písně, tance a zvyky, které se snažíme citlivě umělecky zpracovávat pro naše nejmenší talenty. Jedním z nejvýznamnějších pramenů jsou sběry Vincence Sochy ze Lhotky, kde probíhají každoročně známé Sochovy národopisné slavnosti s mezinárodní účastí. Členové dětského souboru Valášek se „Sochovek“ každoročně zúčastňují.

Během své dlouholeté činností soubor vystupoval na mnoha folklorních slavnostech a festivalech doma i v zahraničí, natáčel pro Českou televizi a Český rozhlas Ostrava. Za všechny úspěchy jmenujme „zlaté“ umístění v rámci soutěžního festivalu Visegrádské Vánoce (r. 2005) v Dolním Kubíně na Slovensku a v tomto roce také vystupoval s vánočním pásmem na Staroměstském náměstí v Praze.

Vedoucí souboru: Věra Valíčková
Umělecké vedení: Veronika Fizková a Sandra Wesleyová