Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > V Olomouci o Národním krojovém plese a festivalech

V Olomouci o Národním krojovém plese a festivalech

28.1.2010

V Olomouci se dnes uskutečnilo setkání hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka s předsedou Folklorního sdružení ČR Zdeňkem Pšenicou. Jednání se zúčastnil i náměstek hejtmana Radovan Rašťák. Předseda FoS ČR infomoval o přípravách a programu 12.Národního krojového plesu v Praze, jehož součástí bude i tradiční pozvání na ples 2011, na kterém bude dominantou prezentace hanáckého folkloru.

Pozvání na 13. ples se zhostí členové národopisného souboru Haná z Velké Bystřice a muzika Kanafaska v rámci hlavního programu letošního plesu, za osobní patronace hejtmana Olomouckého kraje. Písně, melodie a tance z Hané budou mít možnost návštěvníci plesu vidět a slyšet po celou dobu plesu i v dalších sálech TOP HOTELU Praha.

Představitelé kraje se zajímali i o další folklorní aktivity ve svém kraji v letošním roce a přislíbili podporu zejména tradičním festivalům a akcím. Hejtman Martin Tesařík převzal záštitu nad festivaly - MMF v Šumperku ( 18 - 23.8.), Lidový rok ve Velké Bystřici ( 3.- 5.9), Prostějovské hanácké slavnosti ( 11.-12.9.) a bude rovněž jedním z patronů letošnífinálové soutěže Zpěváčka ve Velkých Losinách ( 14.-16.5.).

V měsíci dubnu se  krajský hejtman setká s představiteli těchto festivalů a starosty festivalových měst i zástupci regionálního folklorního sdružení.

V diskusi se hovořilo rovněž o možnostech větší propagace folkloru a lidové kultury v rámci regionu v souvislosti s cestovním ruchem. Jako příklad posloužila realizace projektu ROP JV v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina, kdy byly vydány publikace Folklorní kaleidoskop pro oba kraje, zprovozněny internetové stránky a natáčeny DVD z folklorních akcí.

red