Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > V lázních s velvyslanci o Mezinárodním folklorním festivalu Karlovy Vary 2012

V lázních s velvyslanci o Mezinárodním folklorním festivalu Karlovy Vary 2012

25.1.2012

Ačkoliv se XVII. Mezinárodní folklorní festival Karlovy Vary koná až v září, již teď je jisté, že jedním ze zahraničních účastníků bude folklorní soubor z Rumunska, které patří tradičně k evropské špičce. Je to dáno i výraznou péčí rumunských státních institucí, které spatřují ve své lidové kultuře národní poklad a všemožně ji podporují. Toto se promítlo i do nadstandardních vztahů, které má FoS ČR s rumunským zastupitelstvím v Praze.

Její Excelence, rumunská velvyslankyně paní Daniela Gitman vážila včera cestu do Karlových Varů, aby se tu sešla se zástupci Karlovarského kraje, Města Karlovy Vary a organizátory karlovarského festivalu. Neformálního jednání v hotelu Thermal se účastnili J.E. pan Ştefan Gorda, velvyslanec Moldávie s manželkou, 1. tajemník Velvyslanectví Rumunska pan Gabriel Mareş, kněz pravoslavné církve Andrej Dancuk, předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica, generální sekretář zahraničních vztahů FoS ČR Jarmila Mrnuštíková, členka rady Karlovarského kraje Eva Valjentová, zastupitel Karlovarského kraje Zdeněk Musil, Lubor Hanka, ředitel Karlovarského festivalu a programová ředitelka Eva Hanková. Setkání organizoval a vedl předseda Sdružení Rumunů v ČR pan Nicolae Dedulea, dlouholetý aktivní spolupracovník Folklorního sdružení ČR.

Paní Daniela Gitman se vyjádřila velmi pochvalně o spolupráci s FoS ČR a členskými festivaly. Ocenila dobré vztahy s Karlovarským krajem, a to nejen jako hostitelem rumunských souborů, ale jako příklad uvedla nedávnou výstavu. Zdeněk Pšenica přiblížil postavení Karlovarského festivalu v rámci České republiky a zdůraznil práci s dětmi a mládeží v souborech na Karlovarsku. Zmínil se o dětských pěveckých talentech z Rumunska, které k nám pravidelně přijíždějí na finále celostátní soutěže Zpěváček a galakoncerty vítězů soutěže. Připomenul také blížící se Národní krojový ples, jehož byla paní velvyslankyně vloni hostem.

Ředitel MFF Karlovy Vary Lubor Hanka hovořil o významu festivalu pro celý region a pozval paní Danielu Gitman, aby se letos přijela podívat. Velký zájem o spolupráci s Folklorním sdružením ČR projevil moldavský velvyslanec pan Ştefan Gorda. Spolu se zástupci FoS ČR jednali o konkrétních možnostech.

FoS ČR, Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1

Tel.: 234 621 218, fax: 224214647