Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > U hejtmana Moravskoslezského kraje o Sokolském sletu a folkloru

U hejtmana Moravskoslezského kraje o Sokolském sletu a folkloru

24.4.2012

V pondělí 23. 4. se setkal v Ostravě Jaroslav Palas, hejtman Moravskoslezského kraje s Hanou Moučkovou, starostkou České Obce Sokolské, Zdeňkem Pšenicou, předsedou FoS ČR, Anno Buroňovou předsedkyní FOS Těšínské Slezsko a Helenou Skálovou, předsedkyní FoS Ostrava. Úvodním tématem společného jednání byla účast a vystoupení severomoravských folklorních souborů v programu XV. Všesokolského sletu v Praze.

Starostka ČOS seznámila pana hejtmana a jeho náměstka Svatomíra Recmana s přípravami a programem letošního sletu, který se koná v roce 150. výročí založení Sokola. Ve společné skladbě Sokola a Folklorního sdružení vystoupí v hlavním programu na stadionu Slavie v pražském Edenu více než 400 členů folklorních souborů z Moravskoslezského a Zlínského kraje. Tanečníci z regionů Lašska, Valašska a Slezska již pilně nacvičují a do Prahy se těší. Předtím se představí i na župních sletech.

Hejtman Jaroslav Palas ocenil tuto aktivitu souborů z obou krajů a přislíbil i finanční podporu prezentaci folkloristů ze strany Moravskoslezského kraje na významné akci v Praze.

V další části přátelského setkání se hovořilo i o dalších folklorních aktivitách v kraji, kde se letos uskuteční 13 festivalů a velké množství dalších akcí. Jaroslav Palas jako výraz podpory těchto akcí pozve ještě v květnu organizátory těchto festivalů na setkání na krajském úřadu.

Předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica hovořil i o rozvíjející se spolupráci mezi českými a polskými folkloristy, o přípravě květnového finále Zpěváčka 2012 v Lázních Velké Losiny.

Jednání představitelů Sokola a FoS ČR v Ostravském studiu ČT

Starostka ČOS Hana Moučková a předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica se během pobytu v Ostravě setkali rovněž s ředitelem Ostravského studia České televize Iljou Rackem. I zde se hovořilo o přípravách členů moravskoslezských a zlínských folklorních souborů na vystoupení v programu XV. Všesokolského sletu na na některých župních sletech.

Předseda FoS ČR poděkoval řediteli studia i redaktorce Folklorního magazínu Martě Růžičkové za to, že již řadu let v rámci tohoto pořadu propagují folklor, lidové umění i činnost souborů a aktivity Folklorního sdružení na obrazovce.