Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Tvorivá hudobná dieľňa MUZIČKY 2008 a PRIMÁŠCI

Tvorivá hudobná dieľňa MUZIČKY 2008 a PRIMÁŠCI

19.8.2008

Tvorivá hudobná dielna MUZIČKY V Klenovci v době od 23. do 26.6.2008 v rámci Dní tradičnéj kultúry na Slovensku. Akce se zúčastnily 3 dětské lidové muziky : Sedmokráska z Banské Bystrice,Kyjovánek z Kyjova, Dětská romská muzika z Klenovce

Nácviky vedli vedoucí lektor Ján Kružliak z Bratislavy a lektor Ing. Radomír Golas (region Valašsko).

Program pátek dopoledne od 9.00 hod. - společný nácvik pro vystoupení s generální odpolední zkouškou na jevišti s následným koncertem dětských účastníků mezinárodní hudební dílny v 16.30 hod. pod názvem MUZIČKY. Všichni účastníci sledovali v 19.00 hod. komorní program, věnovaný nedožitým 80. narozeninám Jána Jasenka v Kulturním domě a ve 22.00 hod. program Folklor bez hranic na náměstí.

V sobotu jsme v 10.00 hod. sledovali v Domě kultury zajímavý program „Škola zpevu“ a další zajímavé akce. Druhé veřejné společné vystoupení účastníků mezinárodní hudební dílny proběhlo na náměstí ve 14.15 hod.
Každá muzika vystoupila asi s 10 min. vlastním repertoárem a následovalo společné vystoupení všech muzik ( 12 min. připravil lektor Kružliak a 15 min. lektor Golas ).

Všichni účastníci sledovali páteční soutěž lidových muzik s následným programem a v sobotu shlédli celý večerní Gemersko-malohontský program v rámci Dní tradičnej kultúry v amfiteátru v Klenovci.

Velmi dobře byla na akci připravena dětská CM Kyjovánek z Kyjova, která měla velmi pečlivě připraven program s velmi dobrým zpěvem děti a velmi dobrým celkovým projevem, což obecenstvo velmi dobře přijalo. Dobrou hru a prezentaci předvedla i dětská muzika z Bánské Bystrice a to svou tradiční hrou dle archivních zápisů lidových muzikantů.

Tvorivá dielňa pre mladých primášov 2008.

Akce proběhla v Udiči okr. Povážská Bystrica v hotelu Riviera ve dnech 21. – 27. července 2008. Zúčastnilo se 6 primášů ( 4 ze Slovenska a 2 z ČR). Vedoucím Tvorivej dielňe byl Marian Veselský a lektoři Jan Noga z Košic a Ing. Radomír Golas z Frenštátu pod Radhoštěm.

První den po večeři na přátelské besedě, kdy se každý účastník neformálně představil, byli hudebníci rozdělení podle vyzkoušené technické způsobilosti do 2 skupin – pokročilejší 4 člennou skupinu a 2 člennou skupinu.

Nebyla zde probírána hudební teorie ( protože tu děti absolvují na ZUŠ v místě bydliště), ale

pohovořil jsem velmi stručně o hudebních zvláštnostech Valašska a jeho částech ( trioly, synkopy, dvoutónové melismaty, typická valašská kvarta, stáří lidové písně, omezení zpěvností gajdami a jejich vystřídání cimbálem, vlivy jiných regionů, takt a rytmus, starobylé tóniny, přednes lidové písně, moravská modulace, vliv jiných nářečí apod.).

Část repertoáru s velmi dobrým zpěvem dvou dívek z CM Pramínky z Kopřivnice jsem připravil ještě před odjezdem, takže jejich pěvecké vystoupení mělo velmi dobrou úroveň.

Práce s dětmi probíhala od úterý do pátku, kdy jsem každému účastníku dodal notové záznamy a slova písní pro zpěv. Společná zkouška proběhla s cimbálovou dětskou muzikou Mladost z Povážské Bystrice ve čtvrtek odpoledne a v pátek odpoledne, kde jsme se připravovali na veřejný koncert přímo v hotelu Riviera, který proběhl v pátek v 19.30 hod.
Program byl složen z 5 skladeb lektora R. Golase, 3 skladeb lektora J. Nogy a 3 skladby doplnila dětská CM Mladost z Povážské Bystrice s vedoucím muziky D. Kortmanem.

Pořad jsem moderoval osobně s komentováním zajímavostí jednotlivých skladeb každého lektora a vedoucího CM Mladost D. Kortmana. Veřejné vystoupení podpořili svou účastí rodiče 2 primášů, vedoucí CM Pramínky z Kopřivnice Vladan Jílek a pracovnice Domu kultury z P. Bystrice paní Hanka Galková.

Vystoupení mělo u dětských posluchačů velký ohlas a pro účinkující bylo velkým povzbuzením.

Radomír Golas, lektor