Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Světové hvězdy rozzáří galavečer ONKO EUROPE PRAGUE ´09

Světové hvězdy rozzáří galavečer ONKO EUROPE PRAGUE ´09

17.9.2009

Praha, 14. 9. 2009 – 22. září proběhne v hotelu Praha za účasti světových celebrit charitativní galavečer ONKO EUROPE PRAGUE ´09 zaměřený na rozvoj prevence proti nádorovému onemocnění. Na akci, jež bude moderovat herečka a  zpěvačka Yvetta Blanarovičová, zavítají herec Sir Christopher Lee i hollywoodský producent komediální série Policejní akademie Paul Maslansky. V průběhu galavečera budou zároveň předány předním českým umělcům ceny „Smích léčí“. Jednu z cen převezme i Dagmar Havlová.

„Výtěžek z celého večera bude věnován na pokrytí nákladů spojených s celoroční činností neziskových organizací Onkocet Europe o.p.s., Válka a paměť o.p.s. a projektů Normální je nekouřit,“ vysvětluje doktor Tomáš Finger, generální ředitel společnosti Onkocet Europe o.p.s., která akci pořádá.

Zábavný večer odstartuje třicetiminutovým sestřihem z dětského dne za doprovodu skupiny Camael. V rytmu hudby osmičlenného seskupení, jež sestavil Pavel Fischer, budou diváci sledovat záběry z loutkového divadla, muzikálové pohádky v podání divadla Mazec i to, zda se podařilo vytvořit rekordy.

Poté bude jeviště patřit Orchestru Gustava Broma. „Samotná pověst a tradice Big Bandu hovoří sama za sebe a návštěvníkům se dostane skvělé jazzové hudby a naše melodie zpěvem doprovodí výteční zpěváci,“ slibuje dirigent orchestru Vladimír Valovič.

Jakmile Big Band odloží nástroje, přijde tolik očekávaná chvíle. Na pódiu se začnou předávat ocenění z rukou přítomných českých i zahraničních hostí. Cenu „Smích léčí“ obdrží herečka Dagmar Havlová, filmový režisér Zdeněk Troška, televizní a rozhlasový scénárista Gustav Oplustil, herečka Jiřina Bohdalová, umělecký vedoucí vojenského souboru Ondráš Čestmír Komárek a  sanitářka z kutnohorské nemocnice Jitka Kočí. Kromě nich ocenění obdrží také Zuzana Krónerová. Ta ho přijme z rukou filmového hraběte Drákuly či Sarumana Sira Christophera Leeho. Slovenská herečka však převezme ceny dvě. Druhá bude určena jejímu otci Jozefu Krónerovi, jenž bude vyznamenán in memoriam.

Půlnočním překvapením galavečera bude vystoupení brazilského dua Brother of Brazil.  Kromě hudby nabídne akce také Zónu umění, kde si přijdou na své milovníci obrazů. Ti budou moci obdivovat rozsáhlou soukromou sbírku Mařákovy krajinářské školy, plátna Karla Molnára či díla malířů tvořících převážně v druhé polovině minulého století. Právě obrazy z konce 20. století budou na prodej. Výtěžek z nich půjde rovněž na charitativní účely.

V. Cibulová