Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Státní tajemnice slovenského ministerstva kultury na návštěvě v centrále FoS ČR

Státní tajemnice slovenského ministerstva kultury na návštěvě v centrále FoS ČR

14.3.2011

Dnes navštívila sídlo Folklorního sdružení ČR paní Natálie Cehláriková, státní tajemnice ministerstva kultury Slovenské republiky, kterou doprovázeli vyelvyslanec Slovenska v Praze Peter Brňo a ředitel Slovenského institutu v Praze Vlado Valovič. V úvodu srdečné besedy informoval předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica vzácné hosty o činnosti a aktivitách Sdružení, folklorních festivalech v ČR, společných akcích se slovenskými partnery, zahraničních aktivitách, činnosti členských souborů.

Státní tajemnice paní Cehláriková, se zajímala zejména o výměny českých a moravských souborů se slovenskými, o společné akce, jakými jsou dětské soutěže Zpěváček a Slávik Slovenska, společná soustředění dětských tanečních párů, primášků a muziček v rámci projektu Dny tradiční kultury, o spolupráci Folkorního sdružení se státními a kumunálními orgány a institucemi, představiteli v krajích a obcích. Šéfredaktor časopisu Folklor informoval o historii a současném obsahu měsíčníku Folklor, který vychází již dvaadvacátým rokem a Dušan Macháček hovořil o folklorním webu www.folklornisdruzeni.cz jehož návštěvnost se blíží již 20 000 návštěv měsíčně. Jarka Mrnuštíková, generální sekretář FoS ČR pro zahraničí hovořila o úspěšné spolupráci, ale i některých problémech při organizování finálě a koncertů soutěží Zpěváček a Slávik Slovenska a o letošních společných akcích - dětské Taneční škole, Muzičky, Primášci. Poprvé se uskuteční setkání moravských a slovenských dětských odzemkářů.

Z další diskuse, do které se aktivně zapojili i velvyslanec Peter Brňo a ředitel SI Vlado Valovič, vzešly podněty k dalšímu zlepšování vzájemné spolupráce v organizaci koncertů vítězů soutěží Slávik a Zpěváček, možnosti instalace výstavy Česká republika – folklorní mocnost v srdci Evropy v dalších městech na Slovensku, oboustrané podpoře festivalu Jánošíkův dukát v Rožnově p.Radhoštěm, reprezentaci českého nebo moravského folkloru na 57. festivalu ve Východné, zlepšení vzájemné informovanosti o folklorním hnutí v obou zemích.

Předseda FoS ČR pozval v závěru státní tajemnici Ministerstva kultury Slovenské repub liky k návštěvě některých folklorních frestivalů a akcí v Čechách nebo na Moravě.

DM

Foto Ondra Mánek