Setkání se zlínským hejtmanem.

13.1.2009

V sídle krajského úřadu ve Zlíně se dnes uskutečnilo setkání Stanislava Mišáka, hejtmana Zlínského kraje s předsedou Folklorního sdružení ČR Zdeňkem Pšenicou. Ve Zlínském kraji, kde se střetávají folklorní regiony Valašsko, Moravské Slovácko i Haná, se každoročně pořádá nejvíce členských folklorních festivalů FoS ČR. Spolu s Jihomoravským krajem je zde nejvíce folklorních souborů v naší republice.

I proto bylo jednání velmi konkrétní a vstřícné. Předseda FoS ČR seznámil nového hejtmana s činností Sdružení, s přípravou letošních členských akcí, které se budou konat na území kraje a aktivitami zejména dětských souborů.

Stanislav Mišák ocenil zejména činnost dětských folklorních souborů, obětavou práci jejich vedoucích, díky jimž stovky dětí tráví smysluplně svůj volný čas, získávají vztah k lidovým tradicím a kultuře. " Budu se snažit spolu s krajskými orgány plně podporovat folklorní akce v kraji a práci souborů i v návaznosti na aktivity předchozího vedení kraje. Lidová kultura, folklor obohacují život v našich obcích a městech, pomáhají ve výchově dětí a mladé generace v jejich vztahu k rodnému kraji, přinášejí radost a zábavu", řekl krajský hejtman.

Předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica se ve Zlíně rovněž setkal s I. náměstkem hejtmana Zlínského kraje Liborem Lukášem. .

Hlavní folklorní událostí v kraji bude letos již 17.ročník MFDFS Písní a tancem v Luhačovicích a další festivaly a slavnosti v Rožnově pod Radhoštěm, Vsetíně, Liptále, Valašském Meziříčí, Kunovicích, Valašských Kloboukách, v Bystřici pod Hostýnem, Uherském Hradišti,Vlčnově a dalších místech.

DM