Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Setkání s velvyslancem Slovenské republiky v Praze

Setkání s velvyslancem Slovenské republiky v Praze

27.9.2011

V pátek 23.září 2011 se sešel v budově velvyslanectví Slovenské republiky v Praze předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica  s velvyslancem SR Peterem Brňo. V přátelské besedě hovořili o řadě otázek, týkajících se vzájemné spolupráce v oblasti folkloru a lidového umění.

Předseda Folklorního sdružení informoval o letošních úspěšných společných akcích organizovaných v ČR a na Slovensku v rámci projektu Dnů tradiční kultury – Škole dětských tanečních párů, Muziček, Primášků, Odzemkářů a plánu těchto akcí v dalším roce. Rovněž se na půdě velvyslanectví hovořilo o přípravě společného koncertu letošních vítězů soutěží dětských zpěváčků Slávik a Zpěváček, který bude uspořádán 8.října 2011v Piešťanech.

I letos se uskutečnilo množství výměn a vystoupení folkoorních slovenských, českých a moravských souborů na folklorních festivalech a slavnostech v obou republikách. Na některých akcíc h v ČR vystupoval s úspěchem i Slovenský Ludový umělecký kolektiv SLUK.

Velkou  úlohu při rozvoji vzájemné spolupráci mají slovenské Národní osvětové centrum, Folklorní únie Slovenska a Folklorní sdružení České republiky ve spolupráci s Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici a Valašským muzeem v Rožnově pod Radhoštěm.

Významně přispívá ke spolupráci obou zemí v oblasti folkloru a propagaci slovenského lidového umění Slovenský institut v Praze a jeho ředitel Vlado Valovič.

dm