Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Setkání s I. místopředsedkyní Senátu Parlamentu ČR

Setkání s I. místopředsedkyní Senátu Parlamentu ČR

1.7.2009

V Kolovratském paláci se včera uskutečnilo setkání Aleny Gajdůškové, I.místopředsedkyně Senátu parlamentu ČR, s představiteli folklorních festivalů Písní a tancem v Luhačovicích a Krajanského festivalu v Praze. Setkání se zúčastnil rovněž předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica a senátor Marcel Chládek.

Alena Gajdůšková v úvodu setkání řekla, že velmi ráda převzala záštitu nad oběma festivaly i proto, že prezentace moravského a českého folkloru před širokou veřejností, přispívá k propagaci národních tradic a identity v rámci sjednocování Evropy. Zároveň poděkovala za velkou, obětavou práci všem organizátorům a pořadatelům folklorních festivalů, vedoucím dětských a mládežnických souborů.

Prezidentka luhačovického festivalu Písní a tancem, který se koná 10. až 13. září 2009, informovala o letošních novinkách. Součástí festivalu bude sympozium " Rozvoj dětské duše aneb co ve skriptech nenajdete", věnované práci vedoucích dětských a mládežnických souborů. Již podruhé se na festivalu představí vítězové soutěže Zpěváček. Obohacením programu festivalu bude vyhlášení vítěze letošního 15. ročníku soutěže Vesnice roku. O soutěži, kterou organizuje Spolek pro obnovu venkova ČR, a do které se letos přihlásilo 325 obcí, hovořila Marcela Harnová, tajemnice Spolku.

O přípravách a programu letošního 3. ročníku Krajanského folklorního festivalu v Praze
( 24. - 27.9.2009) informovala předsedkyně festivalu Věra Doušová. Na letošní krajanské folklorní setkání se již přihlásilo 540 krajanů. Velkou podporu a pomoc poskytuje festivalu Stálá komise Senátu Parlamentu ČR, jehož předseda Marcel Chládek, seznámil účastníky setkání s tím, že pro účastníky je připravena i návštěva zajímavých míst ve Středočeském kraji formou "Cesty vláčkem motoráčkem". V příštích ročnících navštíví čeští krajané další kraje.
Zahájení Krajanského festivalu proběhne v Rytířském sále Senátu P ČR a další program pak v historickém Martinickém paláci na Hradčanech. O tom, co je zde pro krajany a návštěvníky připraveno, hovořil Vratislav Veselý. Za magistrát Hlavního města Prahy, který Krajanský festival rovněž podporuje, se setkání zúčastnila Bohuslava Fuxová.

V srdečné besedě se diskutovalo i o dalších folklorních slavnostech a festivalech, jejichž sezóna vrcholí v těchto letních měsících ve všech regionech ČR a rovněž o obětavé, dobrovolné práci vedoucích dětských souborů, dětských muzik, organizátorů soutěží a přehlídek, učitelů ZUŠ, kteří jsou základem současného a budoucího rozvoje lidové kultury a folkloru u nás.

V závěru setkání poděkoval Zdeněk Pšenica, předseda FoS ČR  Aleně Gajdůškové za její dlouholetou aktivní činnost ve prospěch folkloru a ocenil i stálou podporu mnoha dalších senátorů lidovému umění ve všech regionech České republiky.

D. Macháček