Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Setkání s hejtmanem Olomouckého kraje v Praze

Setkání s hejtmanem Olomouckého kraje v Praze

17.4.2009

V Praze se včera, v centrále Folklorního sdružení ČR, uskutečnilo setkání hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka s předsedou FoS ČR Zdeňkem Pšenicou. Olomoucký hejtman se v rozhovoru zajímal o činnost a aktivity folklorního hnutí, folklorních souborů, regionálních sdružení, o letošní festivaly a slavnosti. Při této příležitosti vyslovil velké uznání všem vedoucím a organizátorům, zejména dětských souborů za jejich obětavou a záslužnou práci.

Předseda FoS ČR informoval o programu finále letošního 15.ročníku celostátní soutěže Zpěváček, které se uskuteční ve Velkých Losinách. O tiuly Zpěváčka bude soutěžit 50 vítězů regionálních kol, které probíhají ve všech folklorních regionech . Zpestřením letošního jubilejního klání bude Slavnostní koncert 15 vítězů předcházejících ročníků v Městkém divadle v Šumperku.

Předsedkyně Hanáckého folklorního sdružení Hana Pospíšilíková hovořila o činnosti sdruženíjehož členy je 15 dětských souborů a 15 souborů dospělých z okresů Prostějov, Olomouc, Vyškov a Přerov. Cílem všech členů je především uchovávat hanáckou lidovou tradici.

Martina Tesaříka zaujaly rovněž informace o programu 18. Mezinárodního folklorního festivalu v Šumperku , který se uskuteční 12 až 17.8.2009 a o 27. Hanáckých slavnostech 12. - 13. září 2009 v Prostějově.

V závěru setkání olomoucký hejtman řekl, že velmi rád převzal osobní záštitu nad 15. ročníkem Zpěváčka v Lázních Velké Losiny, MFF v Šumperku a letošními Prostějovskými hanáckými slavnostmi.

6.května 2009 se v sídle krajského úřadu v Olomouci uskuteční setkání organizátorů festivalů v kraji a vedení regionálního sfolklorního sdružení s hejtmanem Olomouckého kraje.

DM