Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Setkání, jednání a křest na Regiontour

Setkání, jednání a křest na Regiontour

14.1.2011

Setkání, jednání a křest na Regiontour

Již od včerejšího otevření mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Regiontour na brněnském výstavišti byl stánek FoS ČR ( č. 145,pavilon P) hojně navštěvován. Největší zájem byl o nový Kalendář folklorních akcí v ČR 2011, časopis FOLKLOR, letáčky a informace o XIII. Národním folklorním plesu, Folklorní mapu ČR. Mnoho návštěvníků si vyzkoušelo Multimediální kiosek s ukázkami z festivalů a vystoupení souborů.

Mezi prvními hosty našeho veletržního stánku, které uvítali předseda Zdeněk Pšenica a místopředseda Ladislav Michálek, byli starostka města Vsetín Iveta Táborská, starosta Vlčnova Jan Pijáček a předseda Spolku pro obnovu venkova Eduard Kavala. Velmi srdečná byla návštěva senátorek Jany Juřenčákové a Dagmar Zvěřinové, které mají velmi blízký vztah k folkloru, lidovému umění.

Stánek navštívili i náměstek ministra pro místní rozvoj Michal Koláček, generální ředitel Lázní Luhačovice Josef Krůžela, starosta Kyjova František Lukl, místostarostové Strakonic Ivana Říhová a Pavel Pavel, čestný předseda Klubu českých turistů Jan Havelka, ředitel Dětské tiskové agentury Slávek Hrzal,ředitelé řady festivalů a další osobnosti.

Předseda FoS ČR během pobytu na veletrhu se rovněž setkal a jednal s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským, s hejtmany Michalem Haškem, Jaroslavem Palasem, Josefem Novotným, Martinem Tesaříkem, velvyslancem Slovenska v ČR Peterem Brňo a dalšími představiteli.

Očekávanou událostí byl v pátek dopoledne křest Kalendáře folklorních akcí v ČR v roce 2011, který již dvcet let vydává Folklorní sdružení. Kmotry letošního vydání byl předseda Spolku pro rozvoj venkova Eduard Kavala, předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica, Václav Kasík, emeritní ředitel ČRO, Rostislav Hlosta.

Celý akt křtu sledoval a hlídal Maxipes FÍK. Letošní kalendář zve návštěvníky na téměř tisícovku folklorních, lidových festivalů, slavností, výstav, přináší pozvánky na výstavy vín, vinobraní, hody, krojové plesy a bály, fašanky a další akce ve všech regionech. Přehledně jsou uvedeny adresy, termíny a spojení na hlavní foklorní festivaly na Slovensku, adresy webových portálů, na kterých jsou publikovány další folklorní informace. Pro zahraniční návštěvníky a zájemce o náš folklor je  Kalendárium akcí v anglickém jazce.

Folklorní sdružení ČR má společný stánek s prezentací Spolku pro obnovu venkova, rovněž se představuje v rámci velké prezentace České centrály cestovního ruchu - Czechtourism a je zastoupeno i v expozici Klubu českých turistů. Zajímavou novinkou v našem stánku je předvádění Multimediálního kiosku, který zde prezentuje ředitel mulitmediálních projektů FoS ČR Rostislav Hlosta..

Na letošním již 20. vetrhu Regiontour se prezentují všechny kraje ČR a regiony Slovenska. Folklor, lidová kultura jsou zastoupeny v prezentacích většiny regionů,měst a turistických míst.

Dušan Macháček

Foto Ondra Mánek, dm