Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Senátor I.O.V. – požehnání slovenského folkloru

Senátor I.O.V. – požehnání slovenského folkloru

Kolik občanů „čítal“ slovenský, dnes sedmáct tisícový Kežmarok před šedesáti léty, to se měsíčníku FOLKLOR nepodařilo zjisit. Každopádně mu však nezůstalo utajeno, že dne 23. září 1949 se v tomto historickém královském městě narodilo „drobné okaté chlapiatko“ – Štefan Zima, zakládající člen a dlouholetý předseda Folklorní unie Slovenska. A protože kulatá jubilea jsou od toho, aby se oslavencům popřálo hodně štěstí a zdraví do dalších let, činí tak i měsíčník FOLKLOR. A to nejen jménem svým, ale i jménem osob mnohem povolanějších...

Zdeněk Pšenica, předseda Folklorního sdružení ČR: Se Štefanem Zimou jsem měl možnost se seznámit již před téměř dvaceti léty, kdy jsme společně zakládali Folklorní asociaci ČSFR. Od té doby ho považuji za jednu z nejvýznamnějších osobností folklorního hnutí na Slovensku v posledních třiceti letech. Začátkem devadesátých let jsme společně úspěšně zorganizovali světový folklorní festival, který se z velké části konal na Slovensku. Přestože se od roku 1993 v souvislosti s rozdělením Československa naše cesty do určité míry rozdělily, velmi úzká spolupráce a přátelství mezi Folklorní unií na Slovensku a Folklorním sdružením ČR pokračuje i nadále.

Štefan Zima je vynikající pedagog, odborný pracovník, výborný organizátor, ale i tanečník. Vážím si ho jako obětavého a cílevědomého člověka, který rozvoj lidové kultury považuje za své poslání. Plným právem zaujímá přední místo mezi stěžejními představiteli v oblasti lidové kultury. Je držitelem mnoha ocenění, z nichž bych vyzdvihl alespoň Čestné členství v I.O.V, které obdržel jako jedna z mála osobností na Slovensku.

Velice rád bych ocenil jeho významný podíl na rozvíjení spolupráce mezi Folklorní unií na Slovensku a FoS ČR při realizaci folklorních akcí a Dnů lidové kultury, u jejichž vzniku před deseti lety stál. Za rozvoj česko-slovenské spolupráce mu byla udělena cena Matěje Hrebendy.

K tomuto významnému životnímu jubileu panu předsedovi Zimovi, jménem Folklorního sdružení ČR i jménem svým, upřímně blahopřeji a do dalších let mu přeji pevné zdraví, štěstí a úspěchy jak v osobním, tak i profesním životě. Zároveň bych mu chtěl při této příležitosti poděkovat za dlouhá léta spolupráce a vyslovit přání, aby se velmi přátelské vztahy mezi Folklorní Unií SR a FoS ČR rozvíjely i nadále.

.Márie Gabriela Zajacová, Národné osvetové centrum, Bratislava: Keď sa pred šesťdesiatimi rokmi v malom podtatranskom mestečku Kežmarok narodilo drobné okaté chlapiatko, nik vtedy netušil, aký pestrý, bohatý, ale neľahký život mu osud nachystal.

Z chlapiatka vyrástol šikovný mládenec, ktorý popri štúdiu na drevárskej priemyslovke stihol aj tancovať vo Folklórnom súbore Rozkvet a neskôr sa stal jedným zo zakladateľov Folklórneho súboru Marína vo Zvolene. Pod vedením vynikajúcej choreografky a tanečnej pedagogičky Márie Mázorovej z neho vyrástol vynikajúci tanečník, čo neskôr ocenili aj v súbore Lúčnica. Napriek týmto schopnostiam nezaspal na vavrínoch. Študoval, vzdelával sa a svojou húževnatosťou a vytrvalosťou sa z neho stal „pán“ tanečník a aj uznávaný teoretický odborník so širokým záberom znalostí.

Popri množstve aktivít nezabúda ani na milovaný festival vo Východnej, kde sa okrem iného dlhé roky podpisuje pod množstvo programov.

Nech už robí kdekoľvek, či v štátnych zariadeniach (MK SR, NOC), súkromnom, či treťom sektore, s funkciou, či bez nej, vždy robí s plným nasadením, precízne, čestne. Avšak nie všetky snahy sa stretávajú s úspechom či porozumením. Jeho dobre mienené rady, prezentované vždy priamo, neraz i bez servítky, neznesie každý.

Štefan Zima sa môže každému pozrieť do očí bez začervenania. Jeho činnosť, aktivity, spolupráca sú známe odbornej i laickej verejnosti doma i v zahraničí.

Převzato z 10 čísla měsíčníku FOLKLOR ( zkráceno)