Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > S primátorem Petrem Kulhánkem o folkloru

S primátorem Petrem Kulhánkem o folkloru

Karlovy Vary / 24. října 2013

S primátorem Petrem Kulhánkem o folkloru

Mají-li Karlovy Vary dvanáct plus jeden léčivý pramen zvaný Becherovka, pak čtrnáctým pramenem je bezesporu folklor. Shodli se na tom ve čtvrtek 24. října 2013 na společném jednání primas našich nejproslulejších lázní − primátor Města Karlovy Vary Petr Kulhánek a předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica.

Hlavní pozornost při svém setkání zaměřili totiž na Karlovarský folklorní festival, který se za osmnáct let své existence stal naprosto neodmyslitelnou, plnohodnotnou součástí bohatého kulturního a společenského života ve městě ležícím na soutoku Ohře, Rolavy a Teplé.

Zdeněk Pšenica v průběhu jednání vysoce ocenil pomoc magistrátu i osobně Petra Kulhánka organizátorům festivalu, která má jak finanční, tak věcnou i materiálovou podobu. De facto jediným „problém“ vzájemné spolupráce je rozsáhlá administrativa... Ředitel festivalu Lubor Hanka a jeho organizační tým musí vystavit 32 nejrůznějších žádostí − mnohdy i na zdánlivé maličkosti, které by se daly snadno domluvit per pusa. Pro lidi, kteří dělají vše ve svém osobním čase a bez nároku na odměnu, to představuje velkou zátěž, zvláště když většina z nich ve svém běžném životě nepřicházejí do styku s úřední „byrokracií“. I z tohoto důvodu Zdeněk Pšenica požádal primátora o případnou administrativní pomoc nadšeným organizátorům seskupených kolem Folklorního souboru Dyleň, pokud se rozhodnou pro zpracovávaní příhraničních projektů financovaných z fondů EU. Právě jejich využití totiž představuje novou příležitost, jak získat finanční prostředky na zajištění hladkého průběhu festivalu s rozpočtem kolem 850 tisíc korun. Omezené prostředky rozpočtu města nějaké výrazné navyšování dotací festivalu neumožňují, stále vetší problémy jsou i se získáváním peněz od sponzorů.

V závěru jednání se oba představitelé shodli, že Karlovarský folklorní festival díky své prestiži zasluhuje podporu i v dalších letech, zvláště když v rámci galaprogramu dokáží organizátoři zcela vyprodat velký sál LH Thermal o kapacitě 1200 míst. A to už nemluvě o skutečnosti, že v průběhu festivalového týdne domácí a zahraniční soubory předvedou na šest desítek vystoupení nejen v Karlových Varech, ale i v dalších místech regionu – v Mariánských Lázních, Jáchymově, Lokti, Horním Slavkově, Ostrově a Františkových Lázních.

Kontakt:

Folklorní sdružení ČR