Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > S představiteli Zlínského kraje o přípravě folklorní sezóny

S představiteli Zlínského kraje o přípravě folklorní sezóny

6.3.2013

Příprava nové folklorní sezóny je spojená s četnými jednáními předsedy Folklorního sdružení ČR Zdeňka Pšenici s představiteli příslušných krajů. Dnes navštívil předseda FoS ČR sídlo krajského úřadu ve Zlíně.

Na zlínské radnici jednal Zdeněk Pšenica hejtmanem kraje Stanislavem Mišákem o folklorních aktivitách, které budou probíhat ve Zlínském kraji v letošním roce. Seznámil ho s tím, že všechny významné festivaly a akce se budou letos konat v rámci 90. výročí Českého rozhlasu. Prohovořil s hejtmanem Stanislavem Mišákem záštitu nad některými členskými folklorními festivaly FoS ČR v  roce 2013. Dohodli se, že se Stanislav Mišák ujme záštity nad Mezinárodním armádním folklorním festivalem Rožnovská valaška (Rožnov p. R.), Mezinárodním dětským folklorním festivalem Kunovské léto (Kunovice), Folklorním festivalem Soláň (Soláň), Mezinárodním festivalem slovenského folkloru Jánošíkův dukát (Rožnov p. R.), Mezinárodním folklorním festivalem Liptálské slavnosti (Liptál) a majoritní akcí Folklorního sdružení ČR - Mezinárodním festivalem dětských folklorních souborů Písní a tancem Luhačovice (Luhačovice). V závěru stanovili, že se 15. dubna uskuteční setkání hejtmana s řediteli všech folklorních festivalů a starosty příslušných festivalových měst a obcí Zlínského kraje.

Předseda FoS ČR se sešel na krajském úřadu rovněž s 1. náměstkem hejtmana Jaroslavem Drozdem, s nímž hovořil o složité ekonomické situaci a finanční podpoře folklorním aktivitám v rámci kraje. Jednal s novým radním pro kulturu a cestovní ruch Ladislavem Kryštofem o významu folklorních akcí z hlediska cestovního ruchu, o lázeňství a domluvili se na zapojení do práce přípravného výboru luhačovického festivalu Písní a tancem. Radnímu pro školství, sport a mládež Petru Navrátilovi představil činnost FoS ČR a Valašského folklorního sdružení. Hovořili o základních uměleckých školách a spolupráci škol na dětských festivalech včetně soutěže dětí ve zpěvu lidových písní Zpěváček.

Setkání se zlínským hejtmanem a představiteli kraje probíhalo ve velmi přátelské atmosféře. Ve zlínském regionu se konají během roku téměř dvě desítky významných folklorních festivalů a slavností, jimž kraj vychází velmi vstříc. Nejenže poskytuje folklorním akcím nezbytnou finanční podporu, ale v mnohých případech i aktivní organizační a další pomoc.

Kontakt:

Folklorní sdružení ČR