Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > S předsedou Sněmovny o festivalech

S předsedou Sněmovny o festivalech

10.4.2009

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček přijal ve čtvrtek 9. 4. 2009 v reprezentačních prostorách představitele folklorních festivalů a pořádajících měst a obcí, nad kterými převzal osobní záštitu.O přípravách letošního 15.ročníku finále soutěže dětských zpěváků lidových písní Zpěváček, 15 -. 17.5.2009 ve Velkých Losinách hovořili Miroslav Kopřiva, starosta obce, místopředseda přípravného výboru a Martin Plachý, ředitel Lázní Velké Losiny.

Ve finále jubilejního ročníku bude soutěžit 50 vítězů z regionálních soutěží z celé ČR. Jako hosté vystoupí na koncertě i nejlepší dětští zpěváci ze Slovenska, Ruska, Maďarska, Bulharska a Moldávie. Programovým obohacením bude Koncert 15 vítězných Zpěváčků z uplynulých ročníků, který se uskuteční v divadle v Šumperku.

Šestý Mezinárodní folklorní festival Pražský jarmark se uskuteční ve dnech 25.- 30. 8. na Ovocném trhu v Praze 1. Místopředseda přípravného výboru Jan Šlajs informoval, že organizátoři připravují vedle zahraničních souborů širší zastoupení moravského a českého folkloru, pestřejší nabídku lidových řemesel a národní gastronomie.

O 19. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu v Šumperku hovořili prezidentka festivalu Libuše Drtinová a starosta města Zdeněk Brož. Bohatý a pestrý program se připravuje na dny 12. - 17.8.2009. Obyvatelům a návštěvníkům Šumperka i okolních obcí se představí šest našich a deset zahraničních souborů.

Letošní 27. Prostějovské hanácké slavnosti, které budou v Prostějově 12. a 13.září, představili starosta města Jan Tesař, ředitelka festivalu Alice Gregušová a předsedkyně Hanáckého folklorního sdružení Hana Pospíšilíková.V programu se tradičně dopoledne představují dětské soubory v pořadu Jaro Hané a odpoledne v pořadu Čí só hode dospělé soubory. Atmosféru hodů dokreslí lidový jarmark, koncerty dechové hudby, přehlídka dobových oděvů z přelomu 19. a 20.století, divadla pro děti.

V následné diskusi vyjádřil svůj obdiv k nezištné a dobrovolné práci organizátorů festivalů a vedoucích souborů generální ředitel ČRO Václav Kasík. Bořislav Drábek za společnost Mediatel -Zlaté stránky připomenul význam folklorních slavností, lidových zvyků pro rozvoj kultury na venkově. Všichni přítomní organizátoři festivalů vyjádřili poděkování městským a obecním úřadům a zastupitelům za velkou podporu a konkrétní pomoc při přípravě a organizování akcí.

Předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica uvedl, že letos se uskuteční v naší republice 58 členských folklorních festivalů a slavností a stovky dalších přehlídek, soutěží, lidových akcí, na jejichž organizaci se podílejí vedle členů souborů, regionálních sdružení rovněž obecní, městské a krajské úřady, podporují je velké množství místních firem, institucí, mediálních partnerů. Poděkoval předsedovi Poslanecké sněmovny PČR za přijetí a za záštity nad festivaly a akcemi, které obohacují kulturní život v regionech naší republiky i v hlavním městě.

Miloslav Vlček, předseda Sněmovny Parlamentu ČR, v závěru poděkoval všem organizátorům a partnerům festivalů za jejich obětavou práci ve prospěch rozvoje lidové kultury ve svých městech a obcích, ocenil činnost folklorních souborů a zejména vedoucích dětských kolektivů, kteří vedou děti a mladé k lásce klidovým písním a tancům.

Setkání se dále zúčastnili generální sekretářka zahraničních vztahů FoS ČR Jarmila Mrnuštíková, šéfredaktor časopisu Folklor Kazimír Jánoška, vedoucí produkce FoS ČR Šárka Hromadová.

Dušan Macháček