S hejtmany o folkloru.

7.1.2009

Hejtman Jihočeského kraje Jiří ZimolaHejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola
Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola
Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje
Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje

Dnes dopoledne se uskutečnilo v Českých Budějovicích setkání hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly s představiteli Folklorního sdružení ČR. Předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica a předseda Jihočeského folklorního sdružení Milan Škoch informovali hejtmana o činnosti Sdružení, aktivitách souborů a přípravách letošních folklorních a lidových akcí v jihočeském regionu. Jiří Zimola se zajímal i o příhraniční spolupráci jihočeských souborů s partnery v Dolním Rakousku.

V rámci diskuse ocenil obětavou činnost vedoucích dětských a mládežnických folklorních souborů a dobrovolnou práci organizátorů řady lidových akcí v obcích a městech.

Hejtman přislíbil svou osobní a krajskou podporu kraje letošním folklorním festivalům na území kraje, které obohacují kulturní život kraje - v Kovářově, Strakonicích, Českém Krumlově, Holášovicích a jihočeským slavnostem v Českých Budějovicích.

Při setkání se hovořilo i o konkrétních otázkách v souvioslosti s propagací folkloru a lidové kultury v rámci projektu Evropské unie a Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ( kraje Jihočeský a Plzeňský).

Odpoledne se setkali představitelé Folklorního sdružení s hejtmanen Karlovarského kraje Josefem Novotným. Krajský hejtman hovořil se Zdeńkem Pšenicou a Luborem Hankou, předsedou regionálního sdružení širšího Karlovarska o činnosti folklorních souborů v kraji a o jejich přípravách na Národní folklorní ples v Praze, který bude ve znamení regionů Plzeńska a Karlovarska.

Z Karlovarskéh folklorního regionu se v Obecním domě v Praze 7.února 2009 představí čtyři soubory. V diskusi se jednalo o konkrétních otázkách spojených s podporou krajských orgánů reprezentaci regionu na této významné kulturní akci.

Hejtman Josef Novotný přislíbil morální i finanční podporu účinkujícím souborům a účast představitelů kraje na národním krojovém plesu v Praze.

Při setkání se hovořilo i o přípravách významných mezinárodních folklorních festivalů, které se v průběhu září letošního září uskuteční v Karlových Varech a v Mariánských Lázních.

D.Macháček