Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Roztančená hospoda plná folkloru.

Roztančená hospoda plná folkloru.

29.6.2008

V sobotní podvečer se v zaplněném Zámeckém amfiteátru na 63. MFF ve Strážnici představilo 200 tanečníků, zpěváků a muzikantů v programu V roztančené hospodě. Šest souborů reprezentujících Folklorní sdružení ČR se předvedlo opravdu výborně a poskytlo divákům strhující folklorní podívanou a zábavu.

Nápad autora a režiséra Miroslava Ekarta představit písničky, tance, lidové hry z několika folklorních regionů na scéně velké " folklorní hospody", ztvárnily soubory Handrlák z Kunovic, Slezský soubor Heleny Salichové z Ostravy, Mladina z Plzně, Rosénka z Prahy a Vsacan i s valašskými odzemkáři ze Vsetína každý po svém, ve stylu pro ně charakteristickém.

Viděli jsme a slyšeli písně a tance z Chodska, Moravského Slovácka, Valašska, Slezska, tleskali jsme rovněž ztvárnění městského pražského folkloru z první poloviny 20 století v podání Rosénky. Klobouky a kloboučky si podávaly v Klobúckému čardáši ogaři a ogarky ze Vsacanu a v Klobukovem tanci Slezané z Ostravy. S kunovickým Handrlákem jsme navštívili Huckou hospodu. Mladina zpívala a tančila mladě, dudácky.

Valaši překvapili tím, že vedle mladých členů Vsacanu se s velkým entuziasmem a uměním představili odzemkářští senioři, kteří předvedli dlouho nevídané taneční výkony. pozadu nezůstali ani verbíři z Moravského Slovácka, které přišli v závěru programu posílit i čtyři medailisté soutěže o Verbíře roku 2008 v čele s vítězem Martinem Jelínkem.

Ale výborné taneční a pěvecké výkony předvedly na pódiu i členky všech souborů, které svým mužským a chlapeckým partnerům byly rovnocennými partnerkami a to i jako muzikantky.

Pořad nebyl prostým sledem vystoupení jednotlivých souborů, ale ty se často doplňovaly, vystoupení navazovala na sebe a dvěstě účinkujících po celou dobu vytvářelo na pódiu výbornou atmosféru a prostředí velkého folklorního setkání v letní strážnické zahradní hospodě.

Atmosféru pořadu vyjádřila po skončení děvčata z Ostravy a Vsetína: ... "celý program jsme si opravdu užily a prožily, pobavily jsme se, připadaly jsme si jako na výborné "souborácké" zábavě. Překvapil nás výborný divácký ohlas, srdečná atmosféra všech účinkujících."

Přítomný místopředseda FoS ČR Ladislav Michálek po skončení řekl, že od 90 let, kdy se Sdružení na Strážnickém festivalu prezentuje, to bylo první pořad, který měl jednotící námět, kterým všechny účinkující soubory každý specificky, ale společně představily nejen jeho krásu, ale i hravost a humor, družnost.

Nejlepší tanečníci slováckého verbuňku 2008.

V rámci 63.MFF ve Strážnici vyvrcholilo před několika tisícovkami diváků v amfiteátru Zahrada finále soutěže O nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku 2008.:

Do předkola Soutěže bylo přihlášeno 40 tanečníků. Do finále soutěže postoupili rovněž soutěžící, kteří se loni umístili na prvních třech místech a letošní vítězové sedmi regionálních kol. Celkem 50 verbířů.

1. místo - Martin Jelínek, Kyjov

2. místo - Stanislav Popela, Perná

3. místo - Martin Baláž, Staré Město

3. místo - Štěpán Melichar, Velké Pavlovice

Cena ankety diváků udělena Petru Pěchovi z Kunovic

Cena poroty seniorů udělena Martinu Kšicovi z Moravských Knínic

Čestné uznání ředitele NÚLK bylo uděleno doc. Ladislavu Vaškovi, dlouhodobému členu poroty

Členové poroty: Ing. Rudolf Tuček (předseda), Josef Šťastný, Josef Bazala, Erik Feldvabel, Ivan Marčík, Ladislav Jagoš, Tomáš Machalínek, Mgr. Miroslav Vymazal, Ing. Štěpán Hubačka, Ing. Petr Vozár (asistent poroty)

Členové poroty seniorů: Jan Gajda, MUDr. Jan Pavlík, Jaroslav Švach, doc. Ladislav Vašek, PhDr. Karel Pavlištík, CSc.

text a foto Dušan Macháček