Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Setkání ředitelů festivalů před zahájením sezóny

Setkání ředitelů festivalů před zahájením sezóny

1.4.2011

V jednacím sále Nostického paláce Ministerstva kultury ČR v Praze se včera sešli ředitelé folklorních festivalů a slavností a představitelé Folklorního sdružení ČR, aby se připravili na nadcházející festivalovou sezónu 2011. Na shromáždění přijeli organizátoři většiny členských festivalů FoS ČR. Lidé různých profesí, jimž se stal folklor navzdory dnešní materiální době životním stylem, zadřel se jim pod kůži tak, že nelitují času a mnohdy i peněz, aby ten „svůj“ festival vyšperkovali k vlastní spokojenosti a radosti diváků.

Předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica uvítal na jednání také představitele mediálních partnerů a spolupracujících organizací - ředitele ČT Ostrava Ilju Racka, ředitele Radia Proglas Martina Holíka, ředitele DTA Slávka Hrzala, Jana Štolbu, výkonného ředitele Literárních novin, náměstka hejtmana Olomouckého kraje Radovana Rašťáka, generálního ředitele CzechTourismu Rostislava Vondrušku, předsedu představenstva OSA Romana Strejčka, vrchního ředitele Ministerstva pro místní rozvoj ČR Jiřího Vačkáře, ředitelku Kartografie Praha Miladu Svobodovou, ředitele Poštovní spořitelny Petra Cihelníka a další hosty.

„Je příznačné, že se toto výroční zasedání koná právě na půdě Ministerstva kultury ČR, které věnuje velikou pozornost a podporu folklorním akcím i činnosti souborů,“ řekl Zdeněk Pšenica v úvodu. Organizátoři festivalů si vyslechli od těch nejpovolanějších informace o rozhlasových a televizních pořadech s folklorní tematikou, možnostech podpory ze strany OSA, MMR, využití služeb Poštovní spořitelny, spolupráce s CzechTourismem, Asociací kuchařů a cukrářů, Tradicí Slovácka aj. Pracovníci FoS ČR podali zprávu o propagaci akcí prostřednictvím časopisu FOLKLOR, webových stránek a účasti zahraničních souborů na letošních festivalech.

Folklorní sdružení se letos opět rozrostlo o tři festivaly, se kterými seznámili svoje kolegy jejich ředitelé : Pojizerský festival v Bakově nad Jizerou (bude se konat 9.7.) představil Petr Hurt, České středohoří v Ústí nad Labem Jitka Dolejšová, dětský festival Světlovský bál v Bojkovicích (9.-11. června) Marie Maňasová.

Slavnostní prostředí Nostického paláce využil předseda FoS ČR, aby předal několika přítomným ocenění k 20. výročí organizace, na které byli navrženi v loňském roce. „Poděkování za výjimečný přínos k uchovávání a rozvoje tradiční lidové kultury, folkloru a cílů Sdružení“ převzali Jan Havel, ředitel MFF Jihlavské léto a předseda FS Vysočina, Josef Jančář, bývalý dlouholetý ředitel NÚLK Strážnice, Michal Opletal, ředitel studia Vemori a realizátor multimediálních projektů FoS ČR, Jaroslava Poláková, dlouholetá předsedkyně FoS Opavského Slezska a vedoucí souboru Ischias a Vilém Trumpeš, ředitel festivalu Dambořice.

Vlasta Cibulová

Foto Ondřej Mánek