Úspěch petice ANO CHARITĚ

10.11.2011

Členové petičního výboru petice „ANO CHARITĚ“ přijali s uspokojením výsledek hlasování poslanců Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR o způsobu zdanění loterijních společností.

Plně souhlasí a podporují to, že loterijní společnosti budou již od ledna příštího roku platit standardní daň z příjmu právnický osob. Zároveň vítají, že poslanci vyslyšeli mimo jiné volání více jak 17 tisíc občanů, kteří se podepsali pod petici „ANO CHARITĚ“ a zabránili tomu, aby veškeré odvody z loterií byly pouze příjmem veřejných rozpočtů. To by podle petentů jednoznačně vedlo ke kolapsu financování neziskového sektoru.

Výsledná podoba zákona, která počítá s tím, že o odvody loterijních společností si rovným dílem rozdělí obce, sport a neziskový sektor, dává zárukou, že právě nadace a neziskové organizace budou mít i od příštího roku zachovány příjmy, bez nichž by nedokázaly realizovat projekty v oblasti kultury, vzdělávání, pomoci zdravotně postiženým a v jiných oblastech.

Členové petičního výboru děkují poslancům, že zachovali možnost financování neziskového sektoru z výnosu loterijních her. Byl tak naplněn účel petice „ANO CHARITĚ“.

Za petiční výbor:

Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, Daniel Dvořák, ředitel Národního divadla Brno, Zdeněk Pšenica, předseda Folklorního sdružení České republiky, Taťána Kuchařová, předsedkyně správní rady Nadace Taťány Kuchařové - Krása pomoci