Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Přírůstky na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR

Přírůstky na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR

16.12.2012

Ministryně kultury Alena Hanáková rozhodla dne 7.12. 2012 o zápisu dalších fenoménů do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.

Paní ministryně respektovala doporučení svého poradního orgánu Národní rady pro tradiční lidovou kulturu a souhlasila se zápisem všech 3 předložených nominací:

- valašský odzemek

- vodění jidáše

- východočeské loutkářství

Seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky

byl zřízen příkazem ministra č. 41/2008 v souladu s usnesením vlády České republiky ze dne 11. června 2003 č. 571 ke Koncepci účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice (bod 4.2.5.) a k implementaci Úmluvy o zachování nemateriálního kulturního dědictví, jejíž smluvní stranou se Česká republika stala dne 18. května 2009.

Hlavním účelem Seznamu nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky je ochrana, zachování, identifikace, rozvoj a podpora nemateriálního kulturního dědictví na území České republiky. S odvoláním na příkaz ministra č. 41 ze dne 22. prosince 2008 a na Úmluvu o zachování nemateriálního kulturního dědictví vydal odbor regionální a národnostní kultury Ministerstva kultury metodický pokyn pro vedení tohoto Seznamu.

Dne 16. května 2009 byly na Seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky zapsány:

1. Slovácký verbuňk

2. Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku

3. Jízdy králů na jihovýchodě České republiky

4. Sokolnictví – umění chovu dravců, jejich ochrany, výcviku a lovu s nimi

2011

5.  Myslivost - plánovitě trvale udržitelné obhospodařování zvěře a jejího prostředí jako přirozená součást života na venkově

6. Valašský odzemek

7. Vodění Jidáše