Primášovské kulatiny

13.12.2009

Dnes převzal Josef Říha, primáš cimbálové muziky Valašského souboru písní a tanců Beskyd Zubří, z rukou předsedy FOS ČR Zdeńka Pšenici Čestné tablo, při příležitosti nedávného životního jubilea 60 let, jako ocenění za dlouholetou záslužnou uměleckou, ale i organizační činnost v souborech Radhošť a Beskyd, ve valašském folkloru.

Kolik primášů cimbálových muzik se ve skvélé formě dožívá svého krásného životního jubilea? Má na to vliv jejich náročné celoživotní radostné muzicírování? V těchto dnech se dožívá v dobré a radostné kondici krásných 60 let jeden z valašských primášů Rožnovska, Josef Říha, současný primáš CM VSPT Beskyd Zubří.

Od příchodu do rožnovské Tesly se vedle své profese věnoval valašskému folkloru.Byl to nejdříve úspěšný rožnovský soubor Radhošť, kde vedle zkušených valašských muzikantů se seznamoval s místním folklorem.Jeho poznávání bylo rychlé a úspěšné, takže velmi brzy se mohl postavit už i jako primáš před touto velmi dobrou valašskou cimbálovku.V této době rovněž začal pomáhat zdejšímu velmi úspěšnému dětskému pěveckému souboru Zvoneček, který pracoval při rožnovské Základní škole.

Na zavolání sousedního souboru Beskyd z nedalekého Zubří, přichází na výpomoc a ujímá se primášování souborové muziky. Jak už to bývá, z krátké výpomoci se stává trvalý vztah a Josef Říha pracuje v souboru Beskyd dodnes.

Od té doby zajišťuje zodpovědně veškerá souborová vystoupení jak doma, tak i při zahraničních výjezdech. Pod jeho vedením se zvedla především technická úroveň cimbálové muziky a tím i úroveň projevu celého souboru.Velmi časté a pravidelné samostatné hudební produkce Cimbálové muziky Beskyd svědčí nejlépe o její kvalitě.

Jeho "Beskyďáci a Radhošťáci" píší: "Zvláště při kulatém výročí se díváme zpět a uvědomujeme si kolik volného času ze svého soukromého a především rodinného života obětujeme pro folklor. Nejinak je tomu i u našeho jubilanta, Josefa Říhy.

Proto mu touto cestou, za oba oba uvedené soubory, chceme poděkovat za veškerou dlouhou obětavou folklorní práci a popřát mu do další činnosti především hodně zdraví, osobní a rodinné spokojenosti,a pěkné a veselé zážitky v dalším primášovském muzicírování."

Josef Gajdoš