Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > V sídle FoS ČR s představiteli krajů o folklorních akcích

V sídle FoS ČR s představiteli krajů o folklorních akcích

25. března 2013, Praha, Olomouc

Dnes ráno navštívil hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek sídlo Folklorního sdružení ČR. S předsedou Zdeňkem Pšenicou jednali o situaci v lidové kultuře na Vysočině, kde se bude opět během roku konat několik folklorních festivalů a akcí. Na Horácku také působí řada vynikajících folklorních souborů, které udržují horácký folklor, místní zvyky a lidové tradice.

Stalo se již nepsaným zákonem, že hejtmani krajů zvou ředitele folklorních festivalů a starosty pořadatelských měst či obcí na společné setkání. Jiří Běhounek a Zdeněk Pšenica se dohodli, že se uskuteční přijetí představitelů festivalů a festivalových měst kraje Vysočina za účasti předsedy FoS ČR na krajském úřadě v Jihlavě do konce měsíce dubna. Předseda FoS ČR a hejtman Jiří Běhounek hovořili i o dalších tématech, mimo jiné o soutěži Vesnice roku a o možnosti vytvoření Všehoráckého plesu ve spolupráci s Horáckým folklorním sdružením a městem Žďár nad Sázavou, kde vznikl a po jedenáct let se úspěšně konal Národní krojový ples.

Jiří Běhounek má velmi vstřícný přístup k folklorním akcím. Považuje lidovou kulturu za velké bohatství svého kraje i cestu k posílení cestovního ruchu v tomto turisticky neprávem opomíjeném regionu.

V poledních hodinách se sešel předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica také s 1. náměstkem hejtmana Olomouckého kraje Aloisem Mačákem na olomoucké radnici. Zdeněk Pšenica seznámil Aloise Mačáka s činností sdružení a hlavními folklorními aktivitami, které se budou konat v tomto regionu, včetně květnového finále celostátní soutěže dětí ve zpěvu lidových písní Zpěváček ve Velkých Losinách. 1. náměstek olomouckého hejtmana přikládá akcím lidové kultury velikou důležitost, zvlášť těm, které rozvíjejí tvořivost a ušlechtilý zájem dětí a mládeže. Zdeněk Pšenica se rovněž zmínil o letošním výročí Českého rozhlasu, jemuž budou věnovány všechny členské folklorní festivaly FoS ČR.

Folklorní sdružení ČR

Senovážné nám. 24