Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Podpis Deklarace o spolupráci mezi FoS ČR a Gruzínskou folklorní asociací.

Podpis Deklarace o spolupráci mezi FoS ČR a Gruzínskou folklorní asociací.

17.6.2009

Při příležitosti 15. mezinárodního folklorního festivalu se dnes ve Frýdku-Místku uskutečnilo jednání předsedy FoS ČR Zdeňka Pšenici a presidenta Gruzínské Asociace folklorních souborů Demura Surmavy, který doprovází na festivalu dětský soubor z Tbilisi. Na závěr jednání podepsali oba představitelé Deklaraci o spolupráci mezi nezávislými dobrovolnickými organizacemi FoS ČR a Gruzínskou asociací folklorních souborů.

Prezident gruzinské Asociace poděkoval Folklornímu sdružení za dosavadní pětiletou spolupráci,v rámci které každoročně navštíví ČR 3 až 5 gruzínských dětských souborů a několik našich souborů vystupovalo na festivalech v Gruzii. Řekl, že se vytváří příznivější podmínky pro zvýšení počtu našich souborů na folklorních akcích v Gruzii.

Předseda FoS ČR ocenil prezentaci gruzinského folkloru na našich festivalech a přehlídkách a přivítal, že podepsaná Deklarace vytváří kvalitnější základnu pro další spolupráci při návštěvách souborů, výměnu odborných materiálů z oblasti tradiční lidové kultury, vzájemnou podporu a úspěšné zastoupení našich organizací v mezinárodních folklorních organizacích.

Připomenul, že naše Folklorní sdružení má kontakty se 120 zeměmi světa, ale že jen s některými máme podepsané dlouhodobé dohody, smlovy nebo deklarace o spolupráci.

15. Mezinárodní folklorní festival CIOFF ve Frýdku- Místku byl oficiálně zahájen dnes odpoledne v budově Základní umělecké školy. Festivalu se zúčastní z ČR třináct souborů a muzik a ze zahraničí soubory z Gruzie, Jižní Koreje,Slovinska, Španělska, Řecka, Uzbekistánu a Polska.

Večer se uskutečnilo i za účasti Zdeňka Pšenici a prezidenta gruzínské asociace Demura Surmavy, společenské setkání členů souborů, v rámci kterého se již tradičně navzájem vyučují tance jednotlivých regionů a zemí.

Za 15 let existence MFF ve Frýdku -Místku se vystřídalo v programech festivalu 8 000 účinkujících z 39 zemí světa.

DM, foto Jiří Janda

Stránkování