Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Poděkování Českému rozhlasu za podporu folkloru

Poděkování Českému rozhlasu za podporu folkloru

5.4.2012

Za účasti Petra Duhana, generálního ředitele Českého rozhlasu, a Zdeňka Pšenici, předsedy Folklorního sdružení ČR, byla na včerejším společném setkání vrcholového managementu obou organizací vyhodnocena jejich vzájemná spolupráce v uplynulém roce při šíření tradičních hodnot lidové kultury ve společnosti.

V úvodu jednání Petr Duhan ocenil vzájemnou a dělnou spolupráci Českého rozhlasu a Folklorního sdružení ČR. Výsledky dosažené v uplynulém roce proto vnímá jako „závdavek“ pro letošní rok, který nabídne tvůrčím pracovníkům rozhlasu ke zpravodajskému či reportážnímu „zpracování“ rozsáhlý obsahový materiál více než šedesáti folklorních festivalů s mezinárodní účastí, nemluvě o dalších desítkách přehlídek lidové kultury v obcích a městech celé České republiky. V závěru svého vystoupení generální ředitel přislíbil, že Český rozhlas bude nadále považovat téma folkloru v jeho širokém i užším, především hudebním pojetí za jednu z programových dominant vysílacího schématu ČRo.

„Nebýt Českého rozhlasu a vstřícného vztahu jeho vrcholového managementu k folkloru, stěží bychom mohli mluvit o České republice jako o folklorní velmoci,“ zdůraznil Z. Pšenica na margo dlouhodobé spolupráce s ČRo, který na podzim příštího roku oslaví již 90. výročí své existence. Současně ocenil podíl regionálních redakcí ČRo, které systematicky věnují pozornost folklornímu dění v okruhu vlastní působnosti. Ve vazbě na letošní rok předseda sdružení požádal generálního ředitele ČRo o zvýšenou mediální podporu čtyř vybraných prestižních akcí – celostátního finále dětský zpěváků lidových písní Zpěváček ve Velkých Losinách, celostátního finále soutěže Základních uměleckých škol ve hře na lidové nástroje v Mikulově, Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem Luhačovice a valné hromady Mezinárodní organizace pro lidovou kulturu (IOV), která se uskuteční v Praze ve dnech 27.−30. dubna 2012.

V závěru pak Z. Pšenica vyjádřil přesvědčení, že i zásluhou úzké spolupráce s Českým rozhlasem, jeho široké mediální podpory akcí lidové kultury se i letošní folklorní zaslouží o další rozvoj kulturně-společenského života v našich městech a obcích.

V další části jednání, kterého se za ČRo rovněž zúčastnili, Jan Mengere náměstek generálního ředitele pro program a vysílání, a Jakub Čížek, ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů, resp. pracovníci FoS ČR tajemník Jiří Pokorný a generální sekretář zahraničních vztahů Jarmila Mrnuštíková, byly posouzeny další konkrétní náměty na vzájemnou spolupráci obou organizací v nadcházejících devíti měsících letošního roku. Místopředseda mediální komise sdružení Dušan Macháček precizoval možnosti, které v tomto směru nabízí webový portál www.folklornisdruzeni.cz; na druhé straně šéfredaktor časopisu FOLKLOR Kazimír Jánoška s povděkem vzal příslib generálního ředitele P. Duhana, že vybraná krajská studia ČRo budou více využívat možnosti prezentace rozhlasových folklorních pořadů na stránkách tištěného média sdružení.

Folklorní sdružení ČR

Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1