Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Petice za záchranu Ondráše předána ve Sněmovně a v Senátu.

Petice za záchranu Ondráše předána ve Sněmovně a v Senátu.

11.12.2008

Členové petičního výboru " Zachraňte Ondráš" dnes dopoledne předali předsedovi Senátu Parlamentu ČR Přemyslu Sobotkovi a předsedovi Poslanecké sněmovny PČR Miloslavu Vlčkovi petici s podpisy 17 493 našich občanů, kteří tím vyjádřili nesouhlas se záměrem ministryně obrany Vlasty Parkanové zrušit Vojenský umělecký soubor Ondráš.

V budově Sněmovny Parlamentu ČR i Senátu ČR doprovodili členy petičního výboru Renatu Gaillyovou,Vlastimila Fabišíka, Josefa Kozuba, Petra Pinkase a Zdeňka Pšenicu krojovaní muzikanti z VUS Ondráš se svými nástroji, kteří vytvořili neformální atmosféru pro předání archů s podpisy občanů protestujících tímto zákonným způsobem proti administrativnímu kroku ministryně.

Aktům předání Petice nejvyšším představitelům Parlamentu ČR byli přítomni i novináři z Českého rozhlasu, ČTK, České televize a z dalších médií.

Předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica při předávání petice Miloslavu Vlčkovi ve Sněmovně m.j. řekl, že " podpisová iniciativa Za záchranu Ondráše vznikla jako spontánní vyjádření nesouhlasu se záměrem zrušit tento jedinečný soubor, který jexistuje již 54 let a reprezentuje nejen armádu, ale i náš národní folklor, lidovou kulturu v naší vlasti i v zahraničí.

Svůj souhlas s obsahem Petice vyjádřovali nejen členové souborů, folklorních spolků, lidových muzik a jejich příznivci, ale i lidé, kterým je blízká lidová kultura, folklor, lidové tradice, kterým jde o jejich zachování a další rozvoj. "

Miloslav Vlček, předseda Sněmovny, vyjádřil plné pochopení pro názor občanů, kteří Petici podepsali a sdělil, že její obsah bude předmětem jednání nejen Petičního výboru Sněmovny, ale i dalšího projednávání. V následující diskusi pak řekl, že věří v další existenci souboru Ondráš, který dělá záslužnou činnost pro rozvoj lidové kultury a lidového umění zejména mezi mládeží.

Při této příležitosti rovněž ocenil nezištnou, obětavou práci, kterou dělají vedoucí a organizátoři dětských a mládežnických folklorních souborů při výchově tisíců jejich členů.

Členové petičního výboru připomenuli, že profesionální soubory existují i dalších armádách ve Slovenské republice, v Maďarsku, v Polsku, Rumunsku, ale i v dalších armádách NATO.

V budově Senátu Parlamentu ČR převzal Petici jeho předseda Přemysl Sobotka za přítomnosti Jaromíra Jermáře, předsedy senátního Výboru pro pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, který se bude Peticí co nejdříve zabývat.

Zdeněk Pšenica jménem petičního výboru vyjádřil přesvědčení, že uvedená petice nalezne plné pochopení ze strany senátorek a senátorů, které vyjádří v podpoře a hledání řešení k záchraně světoznámého souboru vysoké umělecké hodnoty.

Předseda Senátu řekl, že si cení záslužnou, profesionální činnost VUS Ondráš v oblasti folkloru, jeho význam pro reprezentaci armády v naší veřejnosti i v zahraničí. " Věřím, že společně najdeme způsob a řešení, aby soubor Ondráš na naší kulturní a folklorní scéně působil i nadále."

Dusan Macháček

Tisková zpráva z předání Petice je zveřejněna na www.folklornisdruzeni.cz/media