Patnáctý Zlatý Ámos

31.3.2008

foto: DTA

V Den učitelů, 28.března byl v Kongresovém sále Olšanka v Praze vyhlášen již 15. Zlatý Ámos, který po zajímavém finálovém klání získala profesorka Emilie Kostrbová z gymnázia v Bučovicích.

O letošní titul soutěžilo ve finále šest učitelů - Jaroslav Cvrček, Gymnázium Thomase Manna Praha 8, Martina Čiklová, ZŠ Ostrčilova Ostrava, Jiří Honomichl, 2. ZŠ Aš, Ivana Konrádová, ZŠ Školní Chomutov, Emílie Kostrbová z Gymnázia Bučovice a Zdeněk Lauschmann z Arcibiskupského gymnázia Praha 2.

Hlavní porota, s předsedou Janem Cimickým, jejímž členem byl i předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica, měla nelehký úkol. Spravedlivě vybrat nejlepšího z veřejného klání v bouřlivém prostředí kongresového sálu, které vytvořilo na 300 žáků a studentů tříd a škol, kteří své učitele do letošní soutěže navrhli a přihlásili.

Společně s finalisty se do soutěžního programu zapojili také Miloň Čepelka, autor a herec divadla Járy Cimrmana, moderátor Karel Šíp a Helena Štáchová a Milan Klásek s Hurvínkem a Máničkou. V druhé části pomáhali učitelům na pódiu i jejich žáci a studenti v nacvičených zpívaných, hraných, tanečních a cirkusových pásmech. O hudební doprovod se postarala skupina Maxim Turbulenc.

Letošní vítězku soutěže Zlatý Ámos profesorku Emilii Kostrbovou korunoval ministr školství Ondřej Liška, který zlatou korunku převzal z rukou loňského vítěze profesora Sedláka. Zlaté ukazovátko předal vítězce MUDr. Jan Cimický. Profesorka Kostrbová obdržela rovněž titul Ámos sympaťák, který v anketě udělují čtenáři časopisu Školství. Dětská porota ji udělila titul Dětský Ámos a zvítězila i u přítomných novinářů.
Povinností Zlatého Ámose mimo jiné je, aby po celý rok reprezentoval všechny oblíbené učitelky a učitele. Emílie Kostrbová bude, podle mínění všech přítomných, dobrou "učitelskou královnou".
Předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica poděkoval při příležitosti Dne učitelů všem pedagogům, učitelům, kteří ve svém volném čase vedou dětské a mládežnické folklorní soubory, mladé muziky, za obětavou a záslužnou práci a činnost.

Dušan Macháček

Na této adrese http://www.rozhlas.cz/praha/videoarchiv/_zprava/440572?asdf je možné se podívat na celé finále letošního Zlatého Ámose.
Přeji hezký zážitek
Slávek Hrzal