Osminka

logo 1logo 1
logo 1

Dětská lidová muzika OSMINKA působí při ZUŠ Taussigova v Praze 8, kde se začala formovat v roce 1999. Parta dětí hrající lidové písničky se na samém počátku scházela nejprve jako šestičlenná skupina začínajících houslistů, později se postupně rozšířila do současných 30 členů souboru ve věku 4 – 22 let. V poslední době má i taneční složku složenou převážně z muzikantů, mladší přípravnou muziku Malou Osminku od 6 do 12 let a pěveckou a taneční přípravku od 4 do 8 let.

Muzika čerpá z bohaté studnice lidových písní, říkadel a her různých etnografických oblastí Čech, a to zejména Chodska, Klatovska, Prácheňska, Budějovicka a Berounska.

Osminka se pravidelně účastní mnoha festivalů, soutěží a kulturních akcí pro děti i dospělé v Praze a po celé republice. S úspěchem vystoupila také na mezinárodních folklorních festivalech v Bulharsku, Slovensku a na Islandu. V květnu 2009 na celostátním kole soutěže lidových souborů při ZUŠ v Kyjově získala Malá Osminka 1.místo!

Svoje desáté narozeniny oslavila Osminka výročním koncertem v květnu 2010, kde také pokřtila svoje druhé CD Vlaštovička lítá, aneb od jara do jara. V červnu pravidelně organizuje folklorní festival Dětská folklorní Zahrada, letos se konal již 11. ročník. Soubor pracuje pod vedením Jany Pavlíčkové.

Kontakt:
Jana Pavlíčková