Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Setkání organizátorů festivalů s místopředsedkyní Senátu Parlamentu ČR

Setkání organizátorů festivalů s místopředsedkyní Senátu Parlamentu ČR

21.6.2012

Paní Alena Gajdůšková, místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR, pozvala na středu 20. června do Kolovratského paláce představitele členských folklorních festivalů Folklorního sdružení ČR, nad nimiž v letošním roce převzala záštitu.

Význam, který přikládá paní senátorka Alena Gajdůšková lidové kultuře, se promítá do její upřímné snahy podpořit folklorní akce a zejména lidi, jejichž přičiněním se pořádají. Pravidelně každým rokem zve hlavní organizátory festivalů, které zaštiťuje, aby jim poděkovala za jejich práci, vyslechla je, s jakými těžkostmi se potýkají a nabídla jim pomocnou ruku.

Za XIV. Mezinárodní festival slovenského folkloru v České republice JÁNOŠÍKŮV DUKÁT (3.-5. srpna 2012 ve Valašském muzeu v přírodě Rožnov pod Radhoštěm) přijeli na setkání Peter Lipták, předseda přípravného výboru a výkonný tajemník Obec Slovákov v České republice, předseda Obce Jaromír Slušný a ředitel VMP Vítězslav Koukal. Letošní jubilejní XX. Mezinárodní festival dětských folklorních souborů „PÍSNÍ A TANCEM“ (13.-16. září 2012 Luhačovice) zastupovali generální tajemník zahraničních vztahů Folklorního sdružení ČR Jarmila Mrnuštíková a organizační ředitelka Lenka Šmaková.

V Liptále, kde byla paní Alena Gajdůšková řadu let patronkou Mezinárodního folklorního festivalu Liptálské slavnosti, letos převzala patronát nad dětským festivalem, který proběhl již 8.-10. června. Setkání v Zeleném salonku Kolovratského paláce se rovněž zúčastnili předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica, předseda mediální komise FoS ČR a ředitel Dětské tiskové agentury Slávek Hrzal, místopředseda mediální komise Dušan Macháček, šéfredaktor časopisu Folklor Kazimír Jánoška a emeritní ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík.

Předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica nemusel paní Aleně Gajdůškové přítomné hosty představovat, protože se „svých“ festivalů osobně účastní. Peter Lipták hovořil o programových novinkách a specifických pořadech letošního ročníku Jánošíkův dukát. Lenka Šmaková a Jarmila Mrnuštíková seznámily místopředsedkyni Senátu s přípravou luhačovického festivalu, který bude mít letos hodně vzpomínkový charakter.

„Festival Jánošíkův dukát je mi velmi blízký, protože pěstuje vzájemnost Čechů a Slováků,“ řekla paní Alena Gajdůšková. „Ze zkušenosti vím, že lidi na moravsko-slovenském pomezí mají dobré vztahy, ale je potřeba je udržovat, aby lidi byli v kontaktu. Proto vítám a ráda podpořím každou aktivitu, která k tomu napomáhá. Záštity nad dětskými festivaly se ujímám zejména z úcty k práci vedoucích dětských souborů, kteří vychovávají pokračovatele našich tradic. Vystoupení dětských souborů jsou ta nejradostnější a když se na ně dívám, vzbudí ve mně hrdost na naši zemi.“

Slávek Hrzal připomenul tradiční účast „Ámosů“ v Luhačovicích, kde se také zahajuje další ročník ankety o nejoblíbenější učitele, kterou pořádá DTA ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR. Pozval paní senátorku na setkání učitelů s vedoucími dětských souborů a představitelů sdružení během festivalu.

V přátelském a neformálním rozhovoru přišla řada i na další aktivity Folklorního sdružení ČR. Zdeněk Pšenica a Jarmila Mrnuštíková informovali o významné události letošního roku – valné hromadě Mezinárodní organizace pro lidové umění IOV, která se konala koncem dubna v Praze za přítomnosti 140 delegátů ze 40 zemí světa. Část delegátů navštívila při té příležitosti i Valašské muzeum v přírodě. Paní senátorka si s potěšením vyslechla, že byli jejím domovským Valašskem a skanzenem unešeni. Ředitel VMP Vítězslav Koukal přidal informace o ukončení hlavní fáze výstavby Valašské dědiny a plánech do budoucna.

V závěru velmi příjemného a srdečného setkání děkoval předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica místopředsedkyni Senátu PČR Aleně Gajdůškové za záštitu členských festivalů Folklorního sdružení ČR v letošním roce, její osobní podporu a trvalý zájem. Jak zdůraznil, právě v řadách senátorů je nejvíc patronů folklorních festivalů, kteří se ujímají záštity se stejnou ochotou a pochopením a vnímají důležitost lidové kultury. Připomenul i osvícený přístup představitelů krajů, měst a obcí, bez jejichž pomoci by se v současné ekonomické krizi mnohý z festivalů neuskutečnil.

Na rozloučenou řekla paní senátorka všem přítomným folkloristům: „Děkuji vám všem za to, co děláte. Kdyby nebylo vás, nebylo festivalů, kde se mohou soubory nejen představit, ale také vzájemně potkat, nebyly by lidové tradice a folklorní dění v České republice zdaleka v takovém rozmachu, nebyli by u toho mladí lidé. To je vaše zásluha, vaše práce. Vím, že ji děláte z čistoty srdce, s nadšením, dobrovolně a často bez nároku na vděčnost. O to větší úcta a poděkování. V současné Evropě, která se integruje, má folklor nezastupitelnou úlohu pro vědomí sounáležitosti a zachování identity. Těším se na setkání na festivalech.“

Folklorní sdružení ČR

Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1