Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Odstartoval nový ročník ankety Zlatý Ámos

Odstartoval nový ročník ankety Zlatý Ámos

15.10.2008

V sobotu 11. října 2008 byl v Praze v Národním domě na Vinohradech slavnostně odstartován 16. ročník ankety o nejoblíbenějšího učitele České republiky Zlatý Ámos 2008/2009.

Žáci a studenti základních a středních škol mají necelé tři měsíce na to, aby nominovali své oblíbené pedagogy na titul Zlatý Ámos.

Do přihlášky je třeba napsat stručnou charakteristiku navrhovaného kandidáta, popsat jednu příhodu s ním prožitou a připojit podpisy sta osob, které s přihláškou souhlasí. To všechno do 31. prosince 2008 poslat na adresu Klub Domino, Dětská tisková agentura, Na Nivách 314, 141 00 Praha 4. Formulář přihlášky i další informace jsou k dispozici na www.zlatyamos.cz. Na této internetové adrese také organizátoři všechny přijaté přihlášky zveřejňují.

V lednu a únoru 2009 proběhnou regionální kola ankety. V nich budou žáci a studenti své návrhy obhajovat. Na začátek března je připraveno semifinále, ve kterém se prezentují navržení učitelé. Veřejné finále ankety se uskuteční v Praze v kongresové centru Olšanka v pátek 27. března 2009.

Anketa Zlatý Ámos tvoří jakýsi most mezi dvěma pedagogickými svátky. V říjnu, kdy pravidelně začíná nový ročník, je z rozhodnutí UNESCO světový den učitelů (5.10.), v březnu, k výročí narození J. A. Komenského, kdy anketa vrcholí slavnostní korunovací, se slaví už tradičně den učitelů u nás (28.3.).

Záštitu nad 16. ročníkem ankety Zlatý Ámos přijali: MŠMT ČR, hejtmani většiny krajů ČR a hlavní město Praha. Partnery jsou: Poštovní spořitelna, Folklorní sdružení ČR, ČMOS PŠ, Procter & Gamble, Právo a Český rozhlas. Spolupořadatelem ankety je Český rozhlas 2 Praha.

(DTA, Praha, tel 603 426 422, zlatyamos@zlatyamos.cz)

Zlatý Ámos, anketa o nejoblíbenějšího učitele České republiky

Pořadatel Klub Domino, Dětská tisková agentura