Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Ocenění práce folkloristů na Ministerstvu kultury ČR

Ocenění práce folkloristů na Ministerstvu kultury ČR

25.5.2011

U příležitosti 20. výročí Folklorního sdružení ČR přijala v pondělí 23. května 2011 v Kulečníkovém sálu Ministerstva kultury ČR náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková zasloužilé osobnosti Folklorního sdružení ČR, aby jim předala poděkování za dlouholetou práci s dětmi a mládeží v oblasti podpory, udržování a rozvoje lidových tradic a kultury.

Toto významné ocenění za aktivní působení ve folklorním hnutí obdrželi Jarmila Kantorová, ředitelka Matice slezské v Dolní Lomné, Jana Svobodová, předsedkyně Folklorní unie Prahy a FoS Středočeského kraje, Tatiana Pálenská, členka výboru FoS ČR a prezidentka Folklorního festivalu Senioři Petrov, Jozef Harčarik, ředitel festivalu Setkání lidových muzik Praha, Bohumil Hrubeš, místopředseda kontrolní komise FoS ČR, a Vlastimil Fabišík, člen výboru FoS ČR a prezident Mezinárodního folklorního festivalu Jánošíkov dukát.

V neformální diskusi Anna Matoušková poděkovala jejich prostřednictvím i všem dalším členům FoS ČR, kteří pracují v dětských folklorních souborech či organizují neuvěřitelné množství krásných dětských festivalů.

Ocenění ve svých vystoupeních seznámili náměstkyni ministra s jejich vztahem k lidové kultuře a k folkloru zvláště. Hovořili rovněž o tom, z jakých rodinných kořenů jejich láska k lidové hudbě, zpěvu, tanci a muzice vyrůstá, jakými peripetiemi ve svém folklorním životě prošli a co je už po léta přitahuje a drží v prostředí, které je jedním z důležitých zdrojů naší národní identity.

Slavnostních okamžiků na Ministerstvu kultury ČR byl přítomen i předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica, který v závěru setkání náměstkyni ministra kultury poděkoval za její vstřícný a vysoce vnímavý přístup k potřebám lidové kultury a folkloru.

Jako památku na přijetí u náměstkyně ministra si oceněné osobnosti „odnesly“ nejen slova uznání za svoji práci, ale i krásný dárek – výpravnou publikaci Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu.

Kontakt: Folklorní sdružení ČR

Kazimír Jánoška Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1