Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Ocenění jubilantky Jany Rychterové

Ocenění jubilantky Jany Rychterové

25.3.2011

V městě Lázně Bělohrad se ve středu uskutečnilo zasedání přípravného výboru 36. ročníku MFF Slavnosti pod Zvičinou, který se pořádá ve dnech 16. - 19.června 2011.Přítomni byli i zástupci|Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšemica a Jarmila Mrnuštíková, kteří využili jednání k slavnostnímu předání ocenění FoS ČR paní Janě Rychterové k jejímu životnímu jubileu a za dlouholetou záslužnou, obětavou práci v souboru Hořeňák a při organizování MFF Slavnosti pod Zvičinou.

Paní Jana se v roce 1957 stává tanečnicí souboru Hořeňák, kde Jindřich Rychtera, její manžel, působí už jako vedoucí souboru. V 60. letech  se v kraji pod Zvičinou účastnila sběru písní a tanců po boku Františka Bonuše, který se souborem Hořeňák  spolupracoval. A již roku 1971 se také stává vedoucí souboru kterou je až dodnes. Samozřejmě, že se také začíná podílet na organizaci a režii mezinárodní folklorní festival „Slavnosti písní a tanců pod Zvičinou“. V 70. letech absolvovala lidovou konzervatoř. S dětmi začali manželé Rychterovi pracovat v roce 1975, kdy v Lázních Bělohrad založili dětský folklorní soubor Hořeňáček.

Paní Janě Rychterové předal Plaketu a odznak Folklorního sdružení ČR jeho předseda Zdeněk Pšenica a srdečně jí blahopřáli všichni členové přípravného výboru MFF včetně starosty města Lázně Bělohrad Pavel Šubr.