Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > O spolupráci v lidové kultuře a folkloru mezi ČR a SR

O spolupráci v lidové kultuře a folkloru mezi ČR a SR

27.5.2011

Ve středu 25.5.2011 se setkaly v Praze náměstkyně ministra kultury ČR Anna Matoušková se státní tajemnicí ministra kultury Slovenska Natalií Sehralíkovou. Jednali spolu zejména o spolupráci obou zemí v oblasti lidové kultury a folkloru. Přítomný předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica je inofrmoval o současných aktivitách při organizování společných akcí v rámci projektu Dnů tradiční kultury, kdy jen v letošním roce se uskutečňuje 15 setkání – dětských tanečních párů, lidových muzik, primášků a nově i dětských odzemkářů.

Tradiční je spolupráce při organizování soutěží a koncertů dětských zpěváků lidových písní Zpěváček a Slavik pro radost, výměna zejména dětských souborů na festivalech.

Ale jak konstatovaly obě představitelky ministerstev kultury, ve vzájemné spolupráci v této oblasti jsou  ještě rezervy. Více by mohly být pro další rozvoj spolupráce využity možnosti organizací ministerstev jako je Národný osvetový ústav v Bratislavě, NIPOS-Artama v Praze, Národní ústav lidové kultury ve Strážnici, Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm. Možnosti pro větší vzájemnou propagaci folkloru obou zemí poskytují rovněž aktivity souborů Lúčnica a SLUK, které jsou zařízeními MK SR a náš VUS Ondráš. Rovněž je prostor k rozšíření účasti slovenských souborů a propagaci již tradičního folklorního festivalu MSFS Jánošíkův dukát v Rožnově p.Radhoštěm ( 5.-8.- 7.8. 2011) i dalších akcí.