Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > O spolupráci na slovenské ambasádě v Praze

O spolupráci na slovenské ambasádě v Praze

27.3.2010

Představitelé FoS ČR Zdeněk Pšenica, Jarmila Mrnuštíková a poradce předsedy FOS ČR Václav Kasík navštívili včera v sídle velvyslanectví Slovenské republiky v Praze velvyslance Petera Brňo. Setkání se zúčastnil i ředitel Slovenského institutu v Praze Vladimír Valovič.

V rámci přátelské besedy se hovořilo o nadstandartní vzájemné spolupráci FoS ČR a zejména jeho členských souborů a festivalů se slovenskými partnery. Oceněny byly  loňské společné akce v rámci DTK a hlavně se mluvilo o přípravě letošních. V květnu se zúčastní některý z vítězů loňské soutěže Slávik Slovenska finále Zpěváčka 2010 ve Velkých Losinách a Slávici budou pozváni i na říjnový Koncert pro radost v Praze.

Jarmila Mrnuštíková informovala o výborné spolupráci při přípravě letošních akcí v rámci Dnů tradiční kultury - Taneční dílny ve Vysokých Tatrách a v Praze, soustředění dětských muzik v rámci tradičních Muziček a Primášků. Od podzimu se rovněž koordinují pozvání a návštěvy zahraničních souborů na letošní festivaly v ČR i na Slovensku, připravuje se účast slovenských souborů na festivalech Jánošíkův Dukát v Rožnově p.R., Písní a tancem v Luhačovicich, Pražském jarmarku a některých dalších.

Velmi tomu napomáhá výborná spolupráce s Osvětovým centrem SR a Folklorní unií na Slovensku. Při této příležitosti bylo konstatováno, že bohužel stále málo souborů z ČR je zváno na slovenské festivaly.

Velvyslanec SR Peter Brňo ocenil rozvoj vzájemných kontaktů v oblasti folkloru a lidové kultury a přislíbil osobní účast na některých našich významných folklorních akcích.

Na setkání se deiksutovalo rovněž o některých dalších námětech - výstavách pořádaných v prostorách Slovenského institutu v Praze, o 20. výročí Folklorního sdružení ČR, o intenzivnějším využití médií FoS ČR při propagaci jednotlivých akcí, zazněl i námět o uspořádání česko-slovenského plesu v roce 2012 a rovněž názory na oživení spolupráce při pořádání českého Zpěváčka a Slávika Slovenska.

DM