Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > O folkloru s velvyslancem, primátorem a starostou

O folkloru s velvyslancem, primátorem a starostou

6.4.2013

O možnosti výměn folklorních souborů z České republiky a Tuniské republiky jednal v Praze velvyslanec Tuniska pan Moncef Hajeri s předsedou FoS ČR Zdeňkem Pšenicou.
V Opavě se v pátek setkali předsedkyně Regionálního sdružení Opavského Slezska Jaroslava Poláková a předseda FoS ČR Z. Pšenica s primátorem Opavy prof. Zdeňkem Jiráskem.

Představitelé folkloru poděkovali za dlouhodobou podporu městských orgánů Opavy folklorním akcím, hovořilo se o činnosti dětských souborů, podpoře ze strany Základních uměleckých škol a obětavé práci vedoucích souborů. ale i o problémech s finančním zabezpečením pořádaných akcí. S velkým zájmem dětí se pořádají ve městě i v regionu místní a regionální soutěže Zpěváčka.

O folklorních aktivitách se jednalo i v rámci setkání starosty Královského města Slaný Ivo Rubika, který je i předsedou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a předsedy Folklorního sdružení ČR. Diskutovali spolu o folklorních akcích ve středních Čechách, přípravách Slovanského festivalu, který se letos uskuteční ve Slaném.

Již tradiční a konkrétní je spolupráce FoS ČR a Sdružení historických sídel, ve kterých jsou pořádány mnohé z folklorních festivalů a dalších akcí.